Febra cumpărăturilor de Black Friday a început și nu puțini sunt cei care își cumpără produse cu bani împrumutați de la bancă. Dacă în cazul unui credit de nevoi personale lucrurile sunt destul de clare, situația se schimbă în cazul cardurilor cu rate fără dobândă, intens promovate de bănci în ultimii ani. Citește în continuare care sunt principalele lucruri de care trebuie să ții cont dacă vrei să beneficiezi cu adevărat de acele rate ”fără dobândă”.

Cardul de cumpărături cu dobândă zero este practic o linie de credit preaprobată de bancă. Tu, clientul, te poți folosi de acei bani (în limita stabilită cu banca) pentru a face cumpărături online sau direct la magazin.

Adesea, cardurile de cumpărături vin ”la pachet” cu o ofertă rezultată din parteneriatul făcut între bancă și un magazin. De exemplu, dacă banca X lansează un card de cumpărături în parteneriat cu magazinul de haine Y, este posibil ca atunci când cumperi de la acel magazin să primești un discount de preț, sau cashback (bani înapoi în cont) la hainele cumpărate, sau un număr de rate la care nu plătești dobândă.

Teoretic, toată lumea câștigă din acestă ”înțelegere”: banca își fidelizează clientul, magazinul de haine câștigă un client nou (și are vânzări mai mari), iar clientul primește un discount, sau își permite să cumpere ceva fără a plăti suma suma integrală din start.

Practic însă, clientul poate ajunge să plătească mai mult decât în mod normal dacă nu înțelege condițiile acestei înțelegeri și dacă nu este responsabil financiar.

Regula de aur: Dacă nu vrei dobânzi, plătește în fiecare lună TOATĂ rata și TOATE cumpărăturile pe care le-ai făcut cu cardul

Regula de aur a cardurilor cu rate fără dobândă (și a cardurilor de credit în general) este să îți plătești în fiecare lună rata și orice altă sumă folosită pe care ai folosit-o de pe card.

Exemplu: Ai un card de cumpărături cu dobândă zero la magazinul de electrocasnice X. Cumperi un televizor în valoare de 3.000 de lei, cu 12 rate ”fără dobândă”. În plus, cu același card, mai faci și cumpărături în valoare de 500 de lei.

Pentru a nu plăti nicio dobândă, până la finalul perioadei de grație pe care banca ți-o stabilește (în general 55 de zile), tu va trebui să plătești: 500 de lei – banii cheltuiți pentru alte cumpărături, și încă 250 lei – adică o rată din 12 pe care le ai de plătit pentru televizor.

Dacă nu plătești aceste sume, vei avea de achitat o dobândă mare pentru cumpărăturile de luna trecută. Nivelul exact al dobânzii variază în funcție de bancă, dar în general se încadrează în intervalul 20-30%, adică mult peste o dobândă normală la un credit de nevoi personale.

”Pentru orice zi de întârziere se plătește dobândă și nu doar suma minimă de rambursat care apare pe extrasul de cont, adică 2%-10% din suma folosită, fiindcă pentru restul ți se aplică dobândă. Degeaba ai produsul cu dobândă zero, dacă nu ți-ai plătit toată rata la timp”, explică Irina Chițu, fondatoarea comparatorului de dobânzi și comisioane Finzoom.ro și una dintre autoarele cărții Secretul Banilor.

Nu retrage bani la bancomat de pe cardul de cumpărături fără dobândă

Banii cash retrași de la bancomat de pe un astfel de card nu pot fi returnați în rate fără dobândă și pierzi de trei ori: plătești comision de retragere numerar de la bancomat, plătești dobândă pentru banii retrași, nu beneficiezi de perioadă de grație (perioadă în care ai dobanda zero, dacă până la finalul ei returnezi toți banii împrumutați), menționează Irina Chițu.

Atenție la ce magazine se aplică oferta de rate fără dobândă

După cum menționam anterior, cardurile de cumpărături cu rate fără dobândă sunt adesea lansate de bănci în parteneriat cu anumite magazine. Asta înseamnă că respectivele rate ”fără dobândă” sunt valabile doar dacă faci cumpărături de la acel magazin. Așadar, citește cu atenție unde poți face cumpărături pentru a beneficia de această ofertă.

În plus, unele bănci impun o cheltuială minimă cu acel card dacă vrei să beneficiezi de rate fără dobândă. De exemplu, dacă în oferta cardului banca menționează achiziții de minimum 600 de lei, asta înseamnă că nu vei beneficia de dobândă zero dacă tu îți cumperi în rate un aspirator care costă doar 500 de lei.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri