Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2023 comparativ cu luna iulie 2022 a scăzut la nivelul de 9,4%, de la 10,64%, conform INS.

"Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 4,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2023 comparativ cu luna iulie 2022 este 9,4%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2022 - iulie 2023) faţă de precedentele 12 luni (august 2021 - iulie 2022) este 13,7%", se arată în comunicatul INS.

Potrivit sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE, în luna iulie 2023 comparativ cu luna iunie 2023 este 100,15%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2023 comparativ cu luna iulie 2022 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 8,9%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2022 - iulie 2023) faţă de precedentele 12 luni (august 2021 - iulie 2022) determinată pe baza IAPC este 12,1%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în urcare la 7,5%, de la 7,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Conform prezentării, scenariul de bază a fost construit pe baza legislaţiei în vigoare la momentul realizării proiecţiei şi nu include impactul măsurilor de consolidare fiscală discutate recent de autorităţi. Traiectoria se plasează peste cea prezentată în Raportul asupra inflaţiei din mai, însă mai semnificativ doar la finele anului curent (+0,4 pp).

De asemenea, se menţionează incertitudini ample privind traiectoria proiectată în contextul probabilei adoptări a unor măsuri de corecţie fiscală pe partea veniturilor bugetare, cu impact direct asupra inflaţiei IPC (de exemplu, majorări ale impozitelor indirecte - TVA, accize).

De ce nu vor scădea încă prețurile?

Cu toate că o creștere a ratei inflației este consecutivă cu o majorare a prețurilor, atunci când se întâmplă opusul, când inflația scade, prețurile nu scad. Conform vicepreședintelui CFA România, Adrian Codirlașu, ar putea exista reduceri de prețuri numai dacă inflația ar atinge un nivel negativ.

„Scăderea inflației nu aduce ieftiniri. Atâta timp cât cifra este pozitivă, prețurile continuă să crească. Prețurile ar scădea doar dacă inflația ar avea o cifră negativă, fenomen care se întâmplă extrem de rar. Prețurile vor continua să crească, dar cu rate procentuale mai mici”, a declarat Adrian Codirlașu.

Pentru a-și echilibra bugetul, angajații cer renegocieri salariale în perioada inflației, pentru a încerca să-și mențină puterea de cumpărare. Vicepreședintele CFA România spune că aceste creșteri salariale din inflație s-au băzat mai degrabă pe un deficit al forței de muncă, iar lefurile vor continua să crească în ciuda scăderii inflației.

„Atâta timp cât piața muncii rămâne solidă, chiar pe o inflație în scădere, salariile ar putea să crească în continuare. Acest lucru se datorează concurenței de pe piața forței de muncă. Românii încă pleacă din țară, iar unul dintre motive este nivelul salarial”, explică economistul.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri