Câștigurile din dividendele oferite de cele mai importante companii de la Bursa de Valori București (BVB) în acest an vor fi, cel mai probabil, peste câștigurile pe care un român le-ar putea obține din depozitele bancare, potrivit estimărilor făcute de analiștii casei de brokeraj Prime Transaction.

Mai exact, randamentul median în cazul primelor 10 companii din întreaga piață a fost estimat la 7,97%, în vreme ce în cazul primilor 20 de companii randamentul median este de 6,52%.

În prezent, băncile din România oferă dobânzi reale (DAE - excluzând taxele și comisioanele) de 4-5% pentru depozitele în lei pe 12 luni. Cea mai mare dobândă DAE oferită la un depozit bancar în prezent este de 6,39%.

”Totuși, având în vedere faptul că între timp inflația și dobânzile au scăzut la rândul lor (n.red în ultimul an), randamentele dividendelor au ajuns să fie mai mari în termeni reali comparativ cu anul trecut și se mențin mai atractive decât dobânzile bancare”, spune Marius Pandele, analist Prime Transaction.

Fondul Proprietatea (FP) este compania de la care analiștii au cele mai mari așteptări cu privire la distribuțiile de dividende din acest an. Astfel, FP ar putea distribui un dividend estimat la 0,1 lei/acțiune, adică echivalentul unui câștig de circa 20% luând în calcul prețul din prezent al acțiunilor FP.

Compania Randament brut dividend estimat Dividend brut estimat (lei/acțiune)
Fondul Proprietatea 20,1% 0,1
Hidroelectrica 9,9% 12,6796
Evergent Investments 8,4% 0,1038
Conpet 8,1% 6,9578
Romgaz 7,8% 4,0129
Nuclearelectrica 7,5% 3,7034
Erste Bank* 7,1% 13,4166
BRD* 7% 1,407
OMV Petrom* 6,4% 0,0413
Sphera Group 6% 1,6954

*Companii care au publicat deja propunerile pentru dividendele distribuite în 2024.

Au fost luate în calcul companiile incluse în indicele BET-BK. Estimările aparțin casei de brokeraj Prime Transaction.

”Rămânem la opinia că fondul își va aplica politica de dividend chiar și în contextul actual, în care suma care ar trebui să fie distribuită din rezultatele anului trecut include și dividendele mari încasate de la Hidroelectrica, pe care în acest an nu le va mai încasa”, explică Marius Pandele.

Analistul face referire la faptul că Fondul Proprietatea obișnuiește în mod tradițional să distribuie către acționari orice sume cash pe care le primește (sub formă de dividende) de la companiile pe care le are în portofoliu. Până la mijlocul anului trecut, Fondul a avut în portofoliu 20% din Hidroelectrica, de departe cea mai profitabilă companie de stat. Fondul a încasat dividende anul trecut de pe urma acestei participații. Analiștii se așteaptă că FP să distribuie anul acesta respectivele sume, chiar dacă Fondul și-a vândut între timp pachetul de acțiuni Hidroelectrica.

Pe locul al doilea în topul companiilor care anul acesta ar putea distribuie cele mai bune dividende se află chiar Hidroelectrica, cu un randament brut estimat la aproape 10%.

”Având în vedere istoricul companiei și lipsa proiectelor investiționale de amploare, ne așteptăm ca rata de distribuție să fie din nou una ridicată, fiind posibil chiar să avem o surpriză pozitivă din acest punct de vedere”, spune analistul.

O apariție notabilă în top este Sphera Group (SFG), companie care până anul acesta nu intra niciodată în rândul emitenților care distribuie dividende generoase. Compania care operează francizele KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România ar putea distribui dividende cu randament 6%, asta după ce, în 2023, a înregistrat cel mai bun an din istoria sa.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri