Acționarii Lion Capital (fost SIF Banat-Crişana) vor trebui să decidă în următoarea Adunare Generală dacă vor trece la rezerve întregul profit din 2023, sau dacă îl vor distribui sub formă de dividende. Blue Capital, unul dintre acționarii importanți ai Lion Capital, a propus dividende care dacă ar fi aprobate ar avea unul dintre cele mai mari randamente (14%) de anul acesta de pe Bursa de Valori București (BVB).

Astfel, pe 29-30 aprilie, acționarii Lion Capital (LION) vor trebui să aleagă între două opțiuni:

  • repartizarea profitului net din 2023, în valoare de 417,2 mil. lei, la ”alte rezerve”, ca surse proprii de finanțare (variantă propusă de către Consiliul de administrație).
  • repartizarea profitului net din 2023, în valoare de 417,2 mil. lei, astfel: 208,6 mil. lei către dividende, rezultând un dividend brut de 0,41 lei/acțiune plătibil la 10 iunie 2024 și 208,6 mil. lei la ”alte rezerve” (variantă propusă de Blue Capital).

Dividendul de 0,41 lei ar fi avut un randament de 14%, luând în calcul prețul acțiunilor LION de la momentul anunțului (2,92 lei/acțiune). Astăzi, acțiunile LION creșteau semnificativ, cu 2% și atingeau nivelul de 2,98 lei, la care randamentul brut al dividendului ar fi de 13,7%. Dividendul distribuit de Lion ar dewveni astfel unul dintre cele mai mari acordate anul acesta pe BVB, depășind și Hidroelectrica, cea care ar putea acorda un dividend cu randament de aproximativ 11%.

Board-ul Lion Capital propune în Adunarea Generală și un program de răscumpărare de 1,5 milioane de acţiuni, care vor fi cumpărate la un preț maxim de 8,2473 lei pe unitate. Acțiunile ar urma să fie distribuite gratuit angajaților și conducerii fondului de investiții.

Și în acest caz acționarul Blue Capital vine cu propria variantă: un program de răscumpărare de 50 milioane de acțiuni (9,8% din capital), de asemenea la prețul maxim de 8,2473 lei pe unitate, dar acestea să fie anulate printr-un proces de reducere a capitalului LION.

Acțiunile LION au crescut cu 15% anul acesta pe bursă, compania fiind evaluată la 1,48 mld. lei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri