După lungi şi dificile negocieri, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat un uriaş plan de ajutor pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, susţinut de aleşi ai ambelor partide, comentează AFP.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat imediat o asistenţă militară şi economică care "va salva mii de vieţi", în timp ce americanul Joe Biden şi-a exprimat satisfacţia după adoptarea unui pachet de "ajutor crucial" pentru Ucraina şi Israel, la "întâlnirea cu istoria".

Rusia, în schimb, a susţinut că acest ajutor "va ucide şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev".

Parlamentarii au votat în ritm rapid acest uriaş pachet financiar de 95 de miliarde de dolari, cerut de luni de zile de preşedintele Biden.

Textul asupra Ucrainei prevede 61 de miliarde pentru a veni în ajutorul Kievului împotriva Rusiei; cel privind Israelul include câteva miliarde de dolari pentru a întări în special scutul antirachetă israelian, numit "Iron Dome" ("Domul de Fier").

Aleşii au mai adoptat sâmbătă un proiect de lege pentru a face faţă Chinei şi a veni în ajutorul Taiwanului şi au votat o măsură care lansează un ultimatum către TikTok, ce prevede interzicerea aplicaţiei în Statele Unite, cu excepţia cazului în care reţeaua de socializare întrerupe legăturile cu compania-mamă ByteDance şi, în sens mai larg, cu China.

În sala de şedinţe, unii parlamentari au fluturat steaguri ucrainene în huiduielile aleşilor trumpişti.

Textele ar urma să fie examinate rapid de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc chiar marţi, a indicat liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer.

Acesta este rezultatul lunilor de negocieri aspre, vizitelor preşedintelui ucrainean la Washington şi presiunilor din partea aliaţilor din întreaga lume.

În centrul tuturor tensiunilor: finanţarea războiului din Ucraina.

Statele Unite sunt principalul susţinător militar al Kievului, dar Congresul nu a mai adoptat un pachet important pentru aliatul său de aproape un an şi jumătate, în principal din cauza certurilor partizane.

Democratul Joe Biden şi partidul său în Congres sunt foarte favorabili noilor ajutoare pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia.

Dar republicanii, conduşi de Donald Trump, sunt din ce în ce mai reticenţi în a finanţa un conflict care trenează.

Uniunea Europeană a salutat aprobarea ajutorului pentru Ucraina, apreciind că este "un mesaj clar pentru Kremlin".

Mai circumspect, premierul polonez, Donald Tusk, un fervent apărător al Kievului, a mulţumit Statelor Unite, dar a subliniat întârzierea adoptării asistenţei.

"Mai bine mai târziu decât prea târziu. Şi sper să nu fie prea târziu pentru Ucraina", a scris el pe reţeaua socială X.

În plin an electoral, problema s-a transformat în Statele Unite într-un duel la distanţă între cei doi candidaţi la preşedinţie.

După luni de tergiversări, şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a ajuns să susţină pachetul financiar pentru Ucraina.

"Pentru a spune sincer: prefer să trimit muniţii în Ucraina decât să-i trimit pe băieţii noştri la luptă", a pledat el, nu fără o vizibilă emoţie.

Acest plan de ajutor - în principal asistenţă militară şi economică - de asemenea îl autorizează pe preşedintele Biden să confişte şi să vândă active ruseşti cu scopul de a putea fi utilizate pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei.

Printre celelalte părţi ale uriaşului plan: 13 miliarde de dolari asistenţă militară pentru aliatul istoric al Statelor Unite, Israel, în războiul cu Hamas.

Mai mult de nouă miliarde de dolari sunt, de asemenea, prevăzute pentru a "răspunde nevoii urgente de ajutor umanitar în Fâşia Gaza şi pentru alte populaţii vulnerabile din întreaga lume", potrivit unui rezumat al textului.

Aşa cum a cerut Joe Biden, acest proiect de lege consacră opt miliarde de dolari pentru a face faţă Chinei pe plan militar şi a veni în ajutorul Taiwanului.

El prevede, de asemenea, o ameninţare cu interzicerea TikTok în Statele Unite.

Platforma video este acuzată că permite Beijingului să îi spioneze şi să îi manipuleze pe cei 170 de milioane de utilizatori din Statele Unite.

Administraţia Biden s-a declarat "foarte favorabilă" acestor măsuri.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui american declarase vineri că fluxul de ajutor american către Ucraina se va relua "imediat" după adoptarea acestui text de către ambele camere ale Congresului.

Dar această adoptare l-ar putea costa pe liderul republican Mike Johnson poziţia sa: o mână de aleşi conservatori, adversari înverşunaţi ai ajutorului pentru Ucraina, au promis că vor face totul pentru a-l demite pe "speaker" cu scopul de a-l pedepsi pentru sprijinul său.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri