Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia Guvernul este abilitat să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice în mai multe domenii, nu înainte de încheierea celei de a doua sesiuni ordinare a anului 2023 şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2024.

Astfel, Executivul poate emite ordonanţe în Finanţe şi Economie, în stabilirea cadrului financiar general pentru utilizarea celei de-a doua contribuţii financiare elveţiene nerambursabile acordate României prin intermediul Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, precum şi a contribuţiei naţionale aferente acestei asistenţe.

De asemenea, poate modifica şi completa OUG din 2018 privind parteneriatul public-privat, poate completa Codul Fiscal sau poate completa Legea privind restituirea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist.

În domeniul Administraţiei, Guvernul poate emite, în condiţiile menţionate, ordonanţe pentru reglementarea unor măsuri în derularea Programului naţional de investiţii "Anghel Saligny". De asemenea, poate emite asemenea acte normative în domeniul muncii şi protecţiei sociale.

În domeniul Afacerilor Interne, Executivul poate modifica, prin ordonanţă, OUG din 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

De asemenea, poate reglementa încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.

În Sănătate, Guvernul poate modifica Legea reformei în domeniu şi poate completa acte normative cu impact, iar în Agricultură poate emite ordonanţe pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin, avicol, al creşterii vacilor de carne şi bivoliţelor şi în cel apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, poate institui scheme de ajutor de stat şi pentru susţinerea şi atenuarea crizelor producătorilor agricoli, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Executivul poate emite ordonanţe şi în Transporturi, Cultură şi Investiţii şi Proiecte europene. De asemenea, Guvernul poate proroga sau modifica termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Ordonanţele emise de Guvern vor fi înaintate spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2024. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri