Pentru românii care vor să apeleze în momentul actual la un credit, dobânda fixă în lei este cea mai bună soluția, conform Danei Dima, vicepreședinte Retail & Private Banking BCR. Aceasta a atenționat că fiecare român are un profil diferit și că soluțiile de creditare trebuie personalizate în funcție de nevoile personale ale clientului. Cu toate acestea, economiștii din România au păreri diferite în ceea ce privește cel mai bun tip de dobândă la momentul actual.

Anul trecut a fost pus sub semnul creșterii dobânzilor, fapt ce a produs o scumpire în lanț a creditelor. Acest lucru nu a dus doar la indignarea românilor, ci și la niște acțiuni ale autorităților din România, care au fost disputate de economiștii din țară. Creșterea dobânzilor a afectat cel mai mult românii cu credite cu dobândă variabilă, care au în componență indicatorii IRCC sau ROBOR, rate care cresc în mod dinamic. În momentul de față, valoarea IRCC este de 5,98%, iar economiștii ne atenționează că va mai crește și în trimestrul următor.

Creditele cu dobândă fixă presupun că debitorul va trebui să plătească lunar aceeași sumă din banii pe care îi datorează băncii, deoarece dobânda se stabilește în momentul semnării contractului de credit și nu poate fi modificată pe toată perioada finanțării. Această modalitate de plată este recomandată de mulți economiști în perioadele de volatilitate a pieței, inclusiv de către Dana Dima.

„Noi recomandăm de mult timp dobânda fixă, dar sfatul trebuie promovat și personalizat pentru fiecare persoană în parte. Nu vreau să spun că este obligatoriu să ai dobândă fixă, vreau să spun că din perspectiva riscurilor la care te expui, o dobândă fixă te poate ajuta foarte mult”, a declarat vicepreședintele Retail BCR.

Ce este mai ieftin acum: un credit cu dobândă fixă sau unul cu dobândă variabilă?

Cu toate că dobânda fixă este recomandată această perioadă, este important de menționat că aceasta impune niște costuri, în general, mai ridicate decât cea variabilă. Adina Călin, director produse și servicii în cadrul CEC Bank, a declarat anterior pentru wall-street.ro că atunci când băncile calculează rata dobânzii fixe, iau în considerare oscilațiile care pot să apară pe durata de viață a creditului. În același timp, șeful departamentului de creditare al ING spune că situația dobânzilor de pe piața bancară s-a echilibrat în ultima perioadă.

„La nivelul pieței, putem vedea deja oferte de dobândă variabilă care depășesc oferta de dobândă fixă. În genere, dobânda fixă, atunci când se acordă creditul, este mai mare decât dobânda variabilă, dar nu cu mult, fiindcă vine la pachet cu fixarea riscului pentru următorii 5 ani”, a declarat Roxana Cristea, Head of Lending Retail Banking în cadrul ING Bank.

Când ne raportăm la cât putem să ne rupem din salariu pentru plata creditului, reprezentantul ING spune că este recomandat ca valoarea ratei lunare să nu depășească 20-30% din bugetul lunar al familiei.

Mai e dobânda fixă o soluție din moment ce au început să scadă dobânzile?

După o continuă creștere a ratelor care intră în componența dobânzilor variabile, ROBOR a început să bată în retragere. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la nivelul de 6,55%, un nivel la fel de redus a fost înregistrat pe data de 04 iulie 2022. Dacă vorbim despre IRCC, acesta are o întârziere în metoda de calcul, fiind așteptată o nouă majorare a indicelui în trimestrul următor.

Ionuț Dumitru, economistul șef Raiffeisen Bank spune că, ținând cont că dobânzile pare că au ajuns la finalul ciclului de creștere, nu mai poate spune că dobânda fixă este cel mai bun sfat pentru creditul tău.

„Dacă e bine sau nu să ai în momentul de față o rată fixă: un răspuns complicat. Datele pe care le avem în momentul acesta sugerează că probabil suntem aproape de maximele dobânzilor, dar nu știm ce se află în fața noastră. Incertitudine sunt încă mari, nu poate să bage nimeni mâna în foc. Cel mai probabil maximele de dobânzi au fost atinse. Dacă mă întrebați acest lucru când dobânzile erau la un minim istoric, acum 2 ani, spuneam în mod cert că dobânda fixă este cea mai recomandată. Acum situația încă este una incertă, avem încă un război lângă noi, adică nu suntem în vremuri normale”, a declarat Ionuț Dumitru.

Cum poți să-ți faci calculele înainte să accesezi un credit nou

Ultimii ani ne-au arătat că volatilitatea piețelor financiare nu ne poate da o predictibilitate prea mare în ceea ce privește modul în care să ne distribuim banii. Pentru crearea unui plan financiar, unele bănci din România au adus pe piață servicii de consultanță în vederea gestionării banilor. În urma unui astfel de program lansat de BCR în urmă cu un an, se constată că românii au început să fie mai responsabili din punct de vedere financiar. Mai mult de jumătate (54%) dintre cei care au apelat la serviciul de coaching financiar și-au propus să își constituie un fond de urgențe, primul pas pentru un buget echilibrat și solid.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri