Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 10,64% în mai 2023, de la 11,23% în aprilie 2023, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 18,73%, cele nealimentare cu 5,15%, iar serviciile cu 11,16%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, citat de Agerpres.

"Indicele preţurilor de consum în luna mai 2023 comparativ cu luna aprilie 2023 este 100,64%. Rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 3,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2023 comparativ cu luna mai 2022 este 10,6%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2022 - mai 2023) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2021 - mai 2022) este 14,7%", se spune în comunicatul INS.

Potrivit sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna mai 2023 comparativ cu luna aprilie 2023 este 100,49%. Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2023 comparativ cu luna mai 2022 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 9,6%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2022 - mai 2023) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2021 - mai 2022) determinată pe baza IAPC este 12,8%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit ascendent la 7,1% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a menţinut estimarea de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate în luna mai de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Conform BNR, traiectoria descendentă va fi susţinută de detensionarea treptată a pieţelor de materii prime, resorbirea cererii excedentare din economie, corecţia descendentă a anticipaţiilor inflaţioniste şi reducerea presiunilor inflaţioniste asociate preţurilor la bunurile din import.

De ce nu vor scădea prețurile?

Cu toate că o creștere a ratei inflației este consecutivă cu o majorare a prețurilor, atunci când se întâmplă opusul, când inflația scade, prețurile nu scad. Conform vicepreședintelui CFA România, Adrian Codirlașu, ar putea exista reduceri de prețuri numai dacă inflația ar atinge un nivel negativ.

„Scăderea inflației nu aduce ieftiniri. Atâta timp cât cifra este pozitivă, prețurile continuă să crească. Prețurile ar scădea doar dacă inflația ar avea o cifră negativă, fenomen care se întâmplă extrem de rar. Prețurile vor continua să crească, dar cu rate procentuale mai mici”, a declarat Adrian Codirlașu.

Pentru a-și echilibra bugetul, angajații cer renegocieri salariale în perioada inflației, pentru a încerca să-și mențină puterea de cumpărare. Vicepreședintele CFA România spune că aceste creșteri salariale din inflație s-au băzat mai degrabă pe un deficit al forței de muncă, iar lefurile vor continua să crească în ciuda scăderii inflației.

„Atâta timp cât piața muncii rămâne solidă, chiar pe o inflație în scădere, salariile ar putea să crească în continuare. Acest lucru se datorează concurenței de pe piața forței de muncă. Românii încă pleacă din țară, iar unul dintre motive este nivelul salarial”, explică economistul.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri