Depozitele bancare sunt un mod simplu prin care îți poți face banii să lucreze singuri, iar băncile din România oferă acum dobânzi care depășesc rata inflației. În momentul de față, pentru un depozit de 10.000 de lei cu o perioadă de maturitate de 12 luni, cel mai convenabil depozit bancar aduce un câștig de aproximativ 700 de lei.

Cel mai bun depozit bancar din România la ora actuală are o dobândă de 7,75% pe 12 luni, fiind oferit de bulgarii de la tbi Bank. Dobânzile la depozite sunt impozitate cu 10%, astfel, pentru depozitul oferit de tbi bank, pentru suma de 10.000 de lei, păstrată timp de 12 luni în instrumentul de investiție, vei rămâne în mână, la finalul perioadei de maturitate cu 10.700 de lei.

Cu toate că dobânzile au scăzut față de anul trecut, acestea au început să concureze cu inflația, având, începând din acest an, randamente real pozitive. Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna noiembrie la 6,72%, de la 8,07% în octombrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 6,84%, cele nealimentare cu 5,08%, iar serviciile cu 11,18%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În momentul de față, primele cinci depozite de pe piață depășesc detașat rata inflației.

Depozite bancare 2024: Cele mai bune depozite din luna ianuarie

Nr. crt Banca Dobândă 12 luni DAE*
1. tbi Bank 7,75% 6,98%
2. TechVentures Bank 7,5% 6,11%
3. Procredit Bank 7,25% N/A
4. Credit Europe Bank 7% 5,93%
5. First Bank 6,8 N/A
6. OTP Bank 6,7% 5,41%
7. Alpha Bank 6,6% N/A
8. CEC Bank 6,5% N/A
9. Banca Transilvania 6,25% 5,62%
10. BCR 6,1% N/A

Sursă date: băncile, Finzoom.ro

Pentru acest tabel am luat ca exemplu cea mai bună ofertă ale insituțiilor financiare pentru depozitele de 12 luni. Majoritatea băncilor au oferte mai avantajoase pentru depozitele deschise online, iar unele insituții au oferte speciale pentru clienții care își încasează veniturile la acea bancă.
*Dobânda Anuală Efectivă (DAE) este un concept impus atât de către Uniunea Europeană, cât și de către Statele Unite ale Americii, cu ajutorul căruia se exprimă, sub formă de procent, costul total al unui instrument financiar. Astfel, DAE este un indicator care ține seama de toate celelalte comisioane aferente aplicate de bănci și oferă clientului posibilitatea de a compara eficient ofertele bancare.

Dobânzi bancare: De ce e o idee bună să îți păstrezi banii la o bancă mai mică

Cele mai mari bănci din România ca nivel de active nu oferă neapărat cele mai bune dobânzi la depozitele bancare. Vedem că băncile care oferă cele mai bune dobânzi la depozite în lei sunt jucători mai mici de pe piața românească: bulgarii de la tbi Bank și TechVentures Bank (fosta Bancă Comercială Feroviară).

În acest fel, chiar dacă românilor le este mai comod să își deschidă un depozit la banca unde au deja cont, merită să arunce o privire și către celelalte oferte de pe piață. Majoritatea oamenilor care sunt suspicioși să depune sume mari de bani la o bancă mai mică se tem că aceasta este mai predispusă unui faliment.

Ei bine, românii pot să stea liniștiți în ceea ce privește sumele de bani din depozite, într-o anumită limită: toate băncile din România sunt obligate să participe la o schemă de garantare a depozitelor. Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare (FGDB) este autoritatea care despăgubește deponenții din România în cazul în care o bancă intră în imposibilitatea de plată. În acest caz, dacă banca la care ai deschis un depozit ar da faliment, acest fond va despăgubii suma datorată, în limita sumei de 100.000 de euro.

Dobânzi bancare: Dobânzile bancare au luat fața titlurilor de stat

În ceea ce privește celălalt mod prin care românii obișnuiesc să obțină venituri pasive, titlurile de stat în lei oferă dobânzi mai mici decât cea mai bună ofertă bancară la depozite. Românii pot achiziţiona titluri de stat Tezaur, cu maturităţi de 1 an şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 6,1% şi, respectiv, 7,1%. Câștigurile din titluri de stat sunt neimpozabile, în vreme ce câștigurile din dobânzile bancare se impozitează cu 10% (n.red: conform calculelor, cele mai bune depozite bancare întrec oferta titlurilor de stat chiar și după impozitare).

Când vorbim de siguranța că vei primi acești bani după perioada de maturitate, titlurile de stat sunt considerate drept cele mai sigure plasamente pe care le poți realiza. Mai mult de atât, dacă ne uităm la obiceiurile financiare ale bancherilor vedem că până și Isărescu, guvernatorul BNR, alege titlurile de stat în detrimentul depozitelor. Conform declarației sale de avere, acesta are 1,7 milioane lei în titluri de stat, și doar 0,6 milioane de lei în depozite bancare. Pentru a vedea la ce bănci își păstrează Mugur Isărescu banii, puteți consulta acest articol.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri