România este cuprinsă de primul val de temperaturi scăzute din această iarnă. Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis mai multe atenționări de ger și de intensificări ale vântului, cu temperaturi minime care vor oscila între -20 și -21 de grade Celsius în unele regiuni. Legea spune clar că pe o astfel de vreme, angajatorii trebuie să ia anumite măsuri pentru ameliorarea condițiilor de muncă, pentru angajații care lucrează afară, cum sunt, de pildă, cei din domeniul construcțiilor, livratorii, muncitorii de la salubritate, pompierii sau salvamontiștii.

Angajații care lucrează afară pe perioade cu temperaturi scăzute beneficiază de drepturi suplimentare

Meteorologii nu au venit cu vești bune la începutul acestei săptămâni. Viscolul și zăpada fac ravagii deja pe mai multe drumuri din țară, în vreme ce mai multe școli au fost închise din cauza condițiilor meteo nefavorabile. În intervalul 9 ianuarie, ora 10:00 - 11 ianuarie, ora 10:00, va fi în vigoare o informare de vremea rece în toată ţara, geroasă în noaptea de marţi spre miercuri îndeosebi în nord, centru şi est. Minimele termice vor oscila între -21 şi -20 de grade, în estul Transilvaniei, iar în noaptea de miercuri spre joi, mai ales în est şi centru, pe timpul nopţilor temperaturile vor ajunge la -16 grade.

Angajații care lucrează afară pe perioade cu temperaturi scăzute beneficiază de drepturi suplimentareSursa foto: Shutterstock

Ordonanța de Urgență nr. 99 din 29 iunie 2000 este cea care include măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. Termenul temperaturi extreme face referire, pe timpul verii, la temperaturi care depășesc 37 de grade Celsius, iar pe timpul iernii la cele care scad sub -20 de grade Celsius sau, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel. Aceste temperaturi sunt monitorizate și certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie și sunt transmise către centrele regionale ale acestuia.

Potrivit art. 5 din OUG 99/2000, în perioadele cu temperaturi scăzute, angajatorii au următoarele obligații față de angajații lor:

  • distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
  • acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
  • asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Companiile care nu pot asigura aceste condiții sunt nevoite să ia, împreună cu reprezentanţii sindicatelor (acolo unde există) sau cu reprezentanţii aleşi ai angajaților, următoarele decizii:

  1. reducerea duratei zilei de lucru;
  2. eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4;
  3. întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

De asemenea, împortant de precizat este că pe perioada unor temperaturi scăzute, angajații care suferă de anumite afecțiuni pentru care există contraindicații privind lucrul în condiții extreme (ger, caniculă), ar trebui, conform legii în vigoare să poată fi mutați temporar pe alte posturi. Dacă nu se va putea realiza acest lucru, angajații în cauză vor avea un program redus de lucru.

Totodată, angajatorul trebuie să se asigure de realizarea unui examen „medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute”, potrivit articolului 8 din ordonanța de urgență amintită mai sus.

Ce amenzi pot primii angajatorii care nu respectă regulile de lucru cu angajații, în perioade cu temperaturi scăzute

Firmele care nu respectă regulile pe care trebuie să le ia pe perioade cu temperaturi scăzute și ger pot primi amenzi de la 1.500 lei la 2.500 lei, în conformitate că cu art. 10, alin. 1, din OUG 99/2000. Amenzile se acordă de către reprezentanții de la Inspecția Muncii.

Mai mult, „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 15.000.000 lei la 25.000.000 lei încălcarea prevederilor art. 8, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni”, se mai arată în document.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri