România este cuprinsă de primul val de caniculă din această vară. În următoarele zile, vremea va fi extrem de caldă, cu temperaturi care ajung până la 40 de grade Celsius la umbră. Pare inuman să stai afară, însă sunt și angajați nevoiți să lucreze în astfel de condiții, prin prisma tipului de activitate pe care o prestează. Legea spune clar că pe o astfel de vreme, angajatorii trebuie ia anumite măsuri pentru ameliorarea condițiilor de muncă. Există și amenzi pentru companiile care nu respectă legea.

Angajații care lucrează în condiții de caniculă beneficiază de drepturi suplimentare

În contextul schimbărilor climatice, verile încep să fie tot mai greu de suportat. Valul de căldură, disconfortul termic și canicula afectează, însă și angajații care lucrează în aer liber cum sunt muncitorii care activează în domeniul construcțiilor.

Angajați care lucrează în condiții de caniculăSursa foto: Shutterstock

Ordonanța de Urgență nr. 99 din 29 iunie 2000 este cea care include măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. Termenul „temperaturi extreme” include valori care depășesc 37 de grade Celsius sau cele care sunt corelate cu condiţii de umiditate mare. Aceste temperaturi sunt monitorizate și certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie și sunt transmise către centrele regionale ale acestuia.

Potrivit articolului 4 din OUG amintită mai sus, în perioadele cu temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri:

  • reducerea intensitatii şi ritmului activităţilor fizice;
  • asigurarea ventilatiei la locurile de muncă;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
  • asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
  • asigurarea echipamentului individual de protecţie;
  • asigurarea de duşuri.

Companiile care nu pot asigura aceste condiții sunt nevoiți să ia, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai angajaților, următoarele decizii:

  1. să reducă durata zilei de lucru;
  2. să eșaloneze pe doua perioade ziua de lucru: până la ora 11:00 şi după ora 17:00, în cazurile prevăzute la art. 4;
  3. să întrerupă la nivel colectiv lucrul, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Inspecția Muncii atrage atenția că pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale angajaților se vor menţine. Totodată, perioada de întrerupere a acestuia constituie vechime în muncă. În această situație, se vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată. Acest timp de lucru se poate recupera în următoarele șase luni de la stabilirea reducerii acestuia. Însă, important de precizat este faptul că OUG 99/2000 arată și că angajatorul poate opta pentru nerecuperarea timpului de lucru, cu condiția menținerii drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat.

Ce amenzi pot primi angajatorii care nu iau măsuri pentru salariați, în perioade de caniculă

Angajatorii care nu respectă măsurile pe care trebuie să le ia pentru a asigura protecția pot primi amenzi de la 1.500 lei la 2.500 lei, în conformitate că cu art. 10, alin. 1, din OUG 99/2000. Inspectorii de muncă de la ITM au început verificările pentru a se asigura că se respectă regulile pentru menținerea sănătății angajaților expuși la temperaturi extreme.

„Inspectorii de muncă verifică respectarea tuturor reglementărilor prevăzute pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor expuși la tempertaturi extreme, și anume: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/ persoana/ schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie și asigurarea de duşuri, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate și trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea ori eșalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri