În ciuda provocărilor economice, Allianz Trade anticipează că segmentul rezidențial va rămâne rezistent în următoarele trimestre. Chiar dacă cererea încetinește, oferta limitată în majoritatea piețelor va menține sectorul într-o poziție rezilientă. În plus, analiștii se așteaptă ca ratele dobânzilor să scadă în a doua jumătate a anului 2024

”Per total și din punct de vedere valoric indexul lucrărilor din construcții din România a avansat cu aproximativ 12-13% în primele 9 luni ale lui 2023 față de perioada similară a anului trecut, însă cel puțin parțial creșterea poate fi atribuită inflației care a influențat și prețurile materialelor de construcții. Asa cum a arătat evoluția pe parcursul întregului an, în funcție de diverse componente, construcțiile de reparații sau cele inginerești au marcat creșteri peste media sectorului, ajutate fiind de fondurile din PNRR. Pe de altă parte, sectorul rezidențial a marcat scăderi de 7-8% la nouă luni, alimentând și cererile de insolvență. Exceptând sectorul de comerț (care este foarte vast), construcțiile rămân pe locul doi ca pondere și cu un grad de risc ridicat, contribuind (ca și în trecut) cu 20% la totalul numărului de insolvențe la 10 luni. Creșterea de 2.6% a numărului de insolvențe în construcții este îngrijorătoare dacă o alăturăm scăderii cu 22% a numărului de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale pentru primele 10 luni ale anului. Menținerea dobânzilor la un nivel ridicat în perioada următoare – necesară pentru a menține inflația sub control – va continua să afecteze bilanțurile companiilor, în special ale celor cu îndatorare bancară ridicată. Deși lucrările de infrastructură ar putea compensa și în anul următor, scăderile din sectorul rezidențial și lichiditatea companiilor implicate rămâne un punct sensibil prin dependența încasărilor de deciziile Statului ca ultim beneficiar. Constrângerile bugetare afectează o multitudine de sectoare, nelimitându-se doar la sectorul construcțiilor – și vor spori gradul de senzitivitate.”, declară declară Mihiai Chipirliu CFA – Risk Director, Allianz Trade.

Cele mai semnificative ieftiniri au fost în Germania

Pe măsură ce dobânzile tot mai ridicate cresc costurile ratelor ipotecare, prețul locuințelor și autorizațiile de construcție înregistrează o scădere în majoritatea țărilor dezvoltate din punct de vedere economic. Încă din ultimul trimestru al anului 2022, piața globală a construcțiilor a încetinit semnificativ, înregistrând o scădere a prețurilor (-10% în Germania în T2 2023, comparativ cu -2% pentru zona euro în ansamblu). În SUA, Marea Britanie, Franța și Italia, prețurile locuințelor continuă să crească, într-un ritm mai lent. În acest context, autorizațiile vor înregistra, de asemenea, o scădere semnificativă, în special în Germania (-38% în august 2023).

În zona euro, segmentul construcțiilor rezidențiale este de așteptat să încetinească în contextul unei perspective de credit mai puțin favorabile. Dacă trecutul poate fi un indicator relevant, cele mai recente date indică o încetinire similară cu cea din perioada 2008-2009. În august 2023, sondajul privind acordarea creditului pentru locuințe a înregistrat o scădere de -53 de credite acordate, comparativ cu septembrie 2008, când a fost înregistrată o scădere de -52. Cu toate acestea, analiștii Allianz Trade nu se așteaptă la o scădere pronunțată așa cum a fost cea din 2020.

Ratele dobânzilor ridicate se observă și în Statele Unite și se situează în prezent la aproape 8% pentru ipotecile pe 30 de ani, ceea ce determină pe de o parte creșterea semnificativă a plăților lunare și pe de altă parte diminuează puterea de cumpărare a potențialilor cumpărători. Acest lucru a descurajat investitorii să acceseze piața imobiliară, rezultând astfel un declin al cererii de ipoteci.

Cu toate acestea, cererea crescută pentru locuințe noi devine tot mai pronunțată datorită ofertei limitate, ceea ce determină o scădere a interesului pentru locuințele deja existente pe piață. Cu toate acestea, cerere există, chiar dacă unii cumpărători se așteaptă la condiții de credit ipotecar mai favorabile. Ca urmare, segmentul rezidențial este în scădere, dar rămâne totuși la un nivel ridicat.

Creșterea costurilor la materialele de construcții, alimentată de perturbările din lanțul de aprovizionare și presiunile inflaționiste, nu a ocolit sectorul construcțiilor. În SUA, costul lemnului a cunoscut fluctuații semnificative, în timp ce prețurile metalelor, vopselei și a altor materiale esențiale au crescut constant. Creșterea ratelor de dobândă a diminuat și atractivitatea opțiunilor de finanțare, cum ar fi împrumuturile garantate de valoarea locuinței și liniile de credit, modalități populare de finanțare. Situația economică este accentuată de o atmosferă generală de incertitudine pe piețele imobiliare, ceea ce determină consumatorii să acorde mai multă atenție economiilor, diminuând astfel cheltuielile de modernizare.

Apun vremurile bune ale magnaților imobiliari? Segmentul imobiliar este în fruntea revenirii numărului de insolvențe

Tendința este ascendentă în aproape toate țările europene, fiind stimulată de o revenire a sectorului imobiliar. În acest stadiu, Franța se remarcă prin cea mai mare creștere în 2023 de la începutul anului până în prezent (+36%, până la 9 398 de cazuri în primele nouă luni), înaintea Germaniei (+19%, până la 2.167 de cazuri în primele șapte luni) și a Italiei (+3%, până la 1.195 de cazuri în primele nouă luni). Creșterea își pierde din avânt în Marea Britanie (+4% de la începutul anului până în prezent, la 4.172 de cazuri în primele nouă luni). În viitor este de așteptat ca insolvențele din acest sector să rămână similare cu cele din prezent. În Europa, analiștii se așteptă ca sectorul construcțiilor să contribuie la aproximativ 20% din insolvențe. Analiștii se așteaptă ca peste 11.000 de firme de construcții să intre în faliment în Franța, aproape 4.000 în Germania, 6.000 în Marea Britanie și 2.000 în Italia.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri