O reducere a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană nu se va întâmpla în viitorul apropiat, a afirmat preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Joachim Nagel, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Costurile de împrumut "trebuie să rămână la un nivel ridicat pentru o perioadă suficientă. Deşi este imposibil de previzionat exact cât de îndelungată va fi această perioadă, este extrem de improbabil să se încheie în curând", a declarat Nagel într-un discurs rostit la Frankfurt.

Deşi Consiliul guvernatorilor BCE a indicat că rata dobânzii la facilitatea de depozit va rămâne la 4% o mare parte a anului viitor, pieţele pariază pe o primă reducere a dobânzii în aprilie, şi o scădere de un punct procentual pe ansamblul lui 2024.

Nagel, care în mod repetat a declarat că este prea devreme să se discute despre reducerea costurilor de împrumut, a subliniat că nu este clar nici măcar dacă BCE a ajuns la finalul campaniei sale de majorare a dobânzilor, deoarece actualul nivel al inflaţiei, de 2,9%, ar putea fi afectat de tensiunile geopolitice.

"Pentru a evita pagubele economice provocate de inflaţia care este la un nivel prea ridicat o perioadă prea lungă de timp, trebuie să revenim la stabilitatea preţurilor. La acest moment, este prea devreme să declarăm victoria asupra inflaţiei", a declarat şeful Bundesbank.

Dar analiştii avertizează că dobânzile ridicate afectează creşterea economică. Comisia Europeană a estimat că economia zonei euro va evita recesiunea anul acesta, în timp ce Mario Centeno, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a apreciat că zona euro ar putea avea parte de o aterizare uşoară, după evoluţia slabă din trimestrele precedente.

Dar Nagel are altă perspectivă, declarând că este "optimist că poate fi evitată o aterizare dură a economiei, datorită forţei de muncă stabile, a gradului de îndatorare favorabil în rândul firmelor şi gospodăriilor şi a investiţiilor solide".

La reuniunea de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a luat o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria de 25 de ani a instituţiei, subliniind că cele mai recente date arată că inflaţia încetineşte uşor spre ţinta de 2%. Astfel, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri