19 Iulie 2022

România împrumută 600 mil. de euro de la Banca Modială pentru trecerea la o economie verde și incluzivă



Banca Mondială și România, prin Ministerul Finanțelor, au semnat un împrumut de 600 milioane de euro pentru politici de dezvoltare (Development Policy Loan), cu accent pe creștere economică incluzivă și verde. Aprobat de Consiliul de Administrație al Băncii Mondiale, acest împrumut este primul dintr-o serie de două operațiuni de finanțare și este complementat de o asistență financiară nerambursabilă de 24,2 milioane de dolari acordată din Fondul BIRD pentru Soluții Inovatoare privind Bunuri Publice Globale (Innovative Global Public Goods Solutions Fund).

Împrumutul și asistența financiară nerambursabilă sprijină autoritățile române în realizarea unor reforme structurale importante pentru a avansa incluziunea socială (inclusiv măsurile de răspuns la criza umanitară), pentru consolidarea managementului fiscal, încurajarea decarbonizării și pentru îmbunătățirea rezilienței în fața schimbărilor climatice.

„Recenta trecere a României în categoria țărilor cu venituri mari este încurajatoare, dar populația încă are unul dintre cele mai ridicate nivele de săracie și inechitate din Uniunea Europeană, ceea ce necesită eforturi adiționale. Acest parteneriat va sprijini eforturile Guvernului pentru a stimula incluziunea socială și pentru a răspunde constrângerilor ce împiedică o creștere economică sustenabilă și cu impact pozitiv asupra mediului, în România”, a declarat Anna Akhalkatsi, Country Manager pentru România, Banca Mondială.

Împrumutul este însoțit de servicii de asistență tehnică oferite pentru a sprijini eforturile Guvernului de a consolida instituțiile din sectorul public și de a susține o abordare integrată a implementării reformelor necesare. Pachetul de finanțare și asistență tehnică vizează domenii cheie de dezvoltare, cum ar fi asistența socială, reforma pensiilor și salariilor din sectorul public, politica și administrarea fiscală, acestea fiind esențiale pentru consolidarea managementului fiscal și încurajarea sustenabilității fiscale pe termen mediu. De asemenea, împrumutul susține mobilizarea finanțării și investițiile private în primul rând în energia regenerabilă, eficiența energetică și silvicultură, sprijinind, în același timp, dezvoltarea infrastructurii și mediul de afaceri.

.



Citeste si