14 Martie 2023

Riscă băncile din Europa să falimenteze așa cum s-a întâmplat în SUA? Ce spun specialiștii



Este puţin probabil ca băncile europene să fie constrânse să-şi lichideze deţinerile de bonduri în pierdere, aşa cum s-a întâmplat în cazul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB), se arată într-un comentariu al agenţiei de evaluare financiară Moody's Investors Service, transmite Reuters.

Majorarea dobânzilor a afectat valoarea portofoliilor de bonduri ale băncilor, iar capitalizarea lor bursieră va tinde să se alinieze valorii lor nominale, conform Agerpres.ro.

"Pe baza nivelului lor solid de lichidităţi şi a profilelor de finanţare, a deţinerilor de numerar şi a depozitelor stabile, considerăm că marile bănci europene sunt în general bine plasate pentru evitarea necesităţii de a-şi vinde bondurile în pierdere", apreciază analiştii Moody's.

Agenţia atrage atenţia că o treime din deţinerile de bonduri guvernamentale ale băncilor europene au scadenţa în următorii doi ani, asigurând un flux continuu de numerar şi reducând necesitatea de a vinde active.

Colapsul băncilor americane Silicon Valley Bank şi Silvergate a rezultat "din pierderea bruscă a încrederii, care a dus la retrageri masive din depozite. Băncile mai mici, finanţate prin depozite, se pot baza pe stabilitatea deponenţilor lor, astfel încât ele pot aştepta redresarea valorilor bondurilor fără a înregistra costuri de finanţare mai ridicate", susţine agenţia de evaluare financiară.

SVB s-a văzut pusă în față cu un portofoliu mare de titluri de stat care pe hârtie valorau mai puțin. Mai mult decât atât, companiile de tehnologie și start-up-urile americane au fost și ele lovite de dobânzile în creștere (vezi și recentul val de concedieri din tech-ul american), așă că au început să își retragă banii din depozite.

Această ”furtună perfectă” a fost ceea ce a dus la colapsul Silicon Valley Bank: faptul că pe de-o parte banca trebuia să facă rost de lichidități pentru a plăti companiile care își retrăgeau banii, iar pe de altă parte investițiile băncii în titluri de stat americane valorau mai puțin.



Citeste si