26 Septembrie 2023

Este oficial, măsurile fiscale au fost asumate de Guvern: statul cocoșează mediul de afaceri, însă e blând cu bugetarii



Guvernul și-a asumat oficial modificările fiscale prin care se urmărește reducerea deficitului bugetar. Cele mai multe modificări riscă să afecteze mediul de afaceri din România, majoritatea fiind bazate pe „stoarcerea de bani” din mediul privat: fie că vorbim de creșterea salariului minim sau de creșterea impozitului pe cifra de afaceri pentru companiile cu afaceri peste 50 de milioane de euro.

"Vin astăzi pentru a angaja răspunderea Guvernului pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară și să pună punct modului în care cei puternici se credeau de neatins", a spus Marcel Ciolacu în începutul discursului său.

Acesta a explicat că s-a terminat cu dubla măsură, cu privilegiile la stat, cu excepțiile peste excepții din mediul privat și cu banii făcuți ușor din evaziune.

"E clar pentru toată lumea că ce a fost până acum nu a funcționat", a mai explicat premierul, adăugând faptul că cheltuielile cu personalul bugetar au explodat, în ultimii 10 ani crescând cu 260%, însă performanța și eficiența nu.

Acesta a mai promis că va fi mai multă cumpătare pentru bugetarii cu venituri mari și, de asemenea, că vor fi mai puțini șefi, dar și că se vor desființa mii de posturi cu toată salba de șoferi, secretare.

"Vom implementa un plan de reducere a risipei pentru aparatul de stat, vor fi limitate cheltuielile cu achizițiile, indemnizațiile vor fi plafonate, vom comasa și descentraliza o serie de instituții", a mai adăugat acesta.

Marcel Ciolacu a subliniat și faptul că acest guvern nu crește TVA general, ci păstrează TVA de 9% la alimente.

De asemenea, premierul a mai adăugat faptul că România are o evaziune fiscală de 10% din PIB – 32 de miliarde de euro. Prin urmare, susține Ciolacu, vor crește amenzile și vor fi confiscate bunurile din evaziune și va fi impozitată cu 70% averea ilicită.

"(Asta, n.r.) nu înseamnă taxarea la nuntă sau la botez, ci cel care nu și-a plătit corect taxele, cel care a făcut evaziune, cel care a furat din banii pentru sănătate și educație", a specificat Ciolacu.

Proiectul asumat de Guvernul României poate fi consultat aici.

Căi de atac ale opoziției și amendamentele UDMR

După angajarea răspunderii, opoziţia are la dispoziție trei zile pentru a depune moțiune de cenzură.

Dacă moţiunea nu este depusă, legea se consideră adoptată. Există însă posibilitatea atacării la CCR a legii care impune noi taxe, lucru pe care USR a spus deja că îl va face.

Formațiunea UDMR a formulat însă câteva amendamente la pachetul de măsuri fiscale, după cum urmează:

- Creşterea taxării jocurilor de noroc

- Banii din taxa pe lux să se întoarcă la primării

- Desfiinţarea ANAF-urilor regionale

- Suprataxarea băncilor să nu se răsfrângă asupra clienţilor prin creşterea dobânzilor

- Eliminarea controlului ANAF asupra primarilor, mai exact, a performanţelor aplicate aleşilor locali

- Renunţarea la comasarea instituţiilor de cultură

- Renunţarea pragului de 2,5% din buget pe care îl pot cheltui primarii

Amendamentele vor fi centralizate în Parlament şi trimise guvernului.



Citeste si