5 Octombrie 2007

Aviva: 65.120 de clienti pe pensiile private



Compania de administrare de fond de pensii private obligatorii (pilonul II) a grupului Aviva a atras in primele doua saptamani de la startul campaniei de aderare 65.120 de participanti, reprezentand 14,47% din numarul celor care au optat pentru unul dintre cele 17 fonduri

"Dupa primele doua saptamani, peste 450.000 de romani au semnat deja actele de adeziune pentru pensia privata obligatorie, ceea ce inseamna ca 15% din piata a optat pentru un fond din pilonul II, potrivit datelor furnizate de Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS)", se precizeaza in comunicatul Aviva.

Aviva mentioneaza ca se plaseaza pe locul doi dupa primele saptamani de inscrieri, fara a preciza numele companiei care administreaza fondul de pensii private obligatorii la care a aderat cel mai mare numar de persoane. De asemenea, numarul de inscrisi la fondul Pensia Viva, de 65.120 de persoane, este dublu fata de numarul celor care au ales fondul de pensii de pe locul trei, mai sustine compania, fara a preciza numele administratorului care ii urmeaza in clasament.

"Dintre cele 17 companii care s-au inscris in lupta pentru pilonul II, patru au raportat vanzari nule, iar restul au anuntat cifre care acopera un palier destul de larg. Aviva a trimis la CNPAS 65.120 de adeziuni, situandu-se pe locul doi in topul administratorilor dupa o prima raportare. Numarul de adeziuni la fondul Aviva pentru pilonul II este de doua ori mai mare decat cel raportat de compania de pe locul trei", se precizeaza in comunicatul Aviva.

Arbitrul pensiilor private nu a publicat inca situatia numarului de participanti atrasi de fiecare fond autorizat dupa primele doua saptamani de la startul campaniei pe pilonul II.

Arbitrul pensiilor private a autorizat pana in prezent 17 fonduri de pensii private obligatorii: Pensia Viva (administrat de Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat), AZT Viitorul Tau (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative), ING (ING Fond de Pensii), Aripi (Generali Fond de Pensii), Vital (BT Aegon Fond de Pensii), OTP (administrat de OTP Fond de Pensii SA), BRD (administrat de BRD Fond de Pensii SA), AIG (AIG Fond de Pensii SA), Interamerican (Interamerican Fond de Pensii SA), Prima Pensie (administrat de Prima Pensie - Fond de Pensii SA), Fondul de Pensii Administrat Privat Omniforte (Omniasig Pensii – Societate de administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA), Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, (BCR Administrare Fond de Pensii SA), Fondul de Pensii Administrat Privat Bancpost (Bancpost Fond de Pensii SA) si Fondul de Pensii Administrat Privat KD (gestionat de KD Fond de Pensii SA), Alfa (administrat de AG2R Fond de Pensii SA), Marfin (adiministrat de Marfin Fond de Pensii SA) si Fiducia (administrat de MKB Romexterra Fond de Pensii SA).
Aderarea participantilor la un fond de pensii pe pilonul II a inceput luni, 17 septembrie, si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Potrivit legii, fiecare potential client al sistemului (obligatoriu pentru salariatii sub 35 de ani si optional pentru cei intre 35 si 45 de ani) trebuie sa semneze un singur contract de aderare la un singur fond, in care isi va economisi contributiile.



Citeste si