28 Decembrie 2007

BNR bate 500 de monede de aur cu simboluri geto-dacice

Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, incepand din 28 decembrie 2007, o moneda de aur cu valoare nominala de 10 lei, care infatiseaza rhytonul de la Poroina, piesa de orfevrarie din perioada geto-dacica, reprezentand o cupa de baut in forma de corn, informeaza, joi, banca centrala.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare iar punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur, din emisiunea dedicata rhytonului de la Poroina, se va realiza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR, se mai precizeaza in comunicatul publicat joi de BNR.

Aversul menedei prezinta imaginea laterala a rhytonului de la Poroina, stema Romaniei, valoarea nominala si anul de emisiune, 2007, iar in arc de cerc, inscriptia "Romania".

Reversul prezinta imaginea din fata a rhytonului de la Poroina, incadrata de doua personaje de pe gatul rhytonului si inscriptia circulara "Rhytonul de la Poroina".

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de o brosura de prezentare a tematicii emisiunii, redactata in limbile romana, engleza si franceza. Brosura include certificatul de autenticitate a emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si a casierului central.

Specialistii numesc "rhyton" o cupa in forma de corn sau de cap de animal, folosita in antichitate cu prilejul ceremoniilor. Rhytonul de la Poroina este arcuit ca un corn a carui parte inferioara infatiseaza un cap de cerb. in partea superioara, cupa este impodobita cu reprezentarile unor personaje: doi barbati care se afla asezati pe cate un scaun, tinand in mana o cupa, si alte doua personaje care stau in picioare,



Citeste si