16 Iunie 2005

Bursa de energie va functiona integral anul viitor

Bursa nationala de energie electrica va deveni functionala in acest an pentru piata fizica, urmand ca de anul viitor sa fie operationala si platforma de tranzactionare financiara, a declarat intr-un comunicat ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, citat de Mediafax. Seres s-a intalnit cu reprezentantii bursei nordice de energie electrica, Nord Pool, care asigura, in cadrul unui consortiu, serviciile de consultanta pentru compania Transelectrica in vederea infiintarii unei burse similare in Romania.

Contractul de consultanta a fost incheiat anul trecut de catre Transelectrica, in portofoliul careia este inclusa societatea OPCOM, administratorul pietei de energie in Romania, si o serie de firme scandinave. In prezent, piata en-gros de energie electrica din Romania este formata din contracte reglementate, care reprezinta cel mult 45% din cantitatile de energie tranzactionate, si din piata concurentiala (n.r - contracte bilaterale negociate si licitatie sau piata spot), ce reflecta gradul actual de deschidere al pietei, de 55%. Piata spot este componenta pietei concurentiale prin care energia electrica necontractata este tranzactionata prin licitatie, la Pretul Marginal de Sistem (PMS). Ofertele pot fi facute doar de producatori, iar tranzactiile sunt numai de tip fizic.

Bursa de energie va permite atat consumatorilor, cat si producatorilor de pe piata de energie electrica sa cumpere, respectiv sa vanda energie electrica la pretul stabilit in ziua negocierii, chiar daca livrarea se va face la o data ulterioara. Piata fizica ofera contracte orare cu livrarea in ziua urmatoare. Piata financiara ofera contracte pentru diferente, contracte forward, futures, options, respectiv servicii de compensare a contractelor, inclusiv pentru contracte bilaterale care nu se tranzactioneaza la bursa.



Citeste si