20 Iunie 2005

Denominarea va duce la cresterea tranzactiilor cu carduri

Principalele companii de carduri prezente in Romania vad in trecerea la leul greu o oportunitate pentru dezvoltarea platilor prin carduri, care permit simplificarea operatiunilor de plata. "Circulatia in paralel timp de 18 luni a leului nou si a celui vechi reprezinta o sansa unica pentru dezvoltarea industriei de carduri din Romania. In timpul acestei tranzitii, cei mai multi dintre romani vor valorifica din plin avantajele aduse de carduri, deoarece cumparaturile se vor putea face mult mai simplu cu card decat prin numerar, care presupune mai multe bancnote si monede, si noi, si vechi", ne-a declarat Catalin Cretu, General Manager pentru Romania si Bulgaria, Visa International.

Denominarea ii va determina nu doar pe posesorii de carduri sa se indrepte spre plati prin acest mijloc, ci si pe comercianti, care vor putea face astfel economii de bani si timp, pe care altfel l-ar folosi cu sortarea, numararea si transprotul cantitatilor mari de numerar. Cu toate ca schimbarile pentru denominare necesita resurse semnificative, reprezentantii celor doua mari companii internationale sunt de parere ca denominarea se va face usor. De altfel, aceste organizatii pot beneficia de experienta prezentei din alte tari care au trecut prin acelasi proces.

"MasterCard a sprijinit bancile membre in toate tarile unde acest proces a avut loc; cel mai recent proces de denominare a fost in Turcia si s-a bucurat de succes", a precizat Denisa Mateescu, MasterCard Operations Manager Romania. De remarcat faptul ca trecerea la leul nou presupune schimbari in sistemele si aplicatiile in toate bancile in care Visa sau MasterCard sunt prezente. "Trecerea de la ROL (Romanian Leu), care functioneaza ca un cod, la RON (Romanian New) presupune schimbari de programe software in toata lumea. Aceste schimbari fac parte insa din activitatea curenta a Visa, nu reprezinta o masura iesita din comun", a mai precizat Catalin Cretu.



Citeste si