20 Iunie 2008

Procesul dintre fostul sef al SIE si Unicredit-Tiriac se rejudeca

Tribunalul Bucuresti va rejudeca procesul in care fostul sef al SIE, Catalin Harnagea, solicita Unicredit-Tiriac despagubiri de un milion de euro, deoarece banca a furnizat procurorilor, in dosarul Rompetrol, date despre conturile sale, desi nu era invinuit in dosar.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decissa respinga recursul Unicredit-Tiriac impotriva hotararii Curtii de Apel Bucuresti din 8 ianuarie, care a decis rejudecarea dosarului de la instanta de fond. Initial, pe 3 mai 2007, Tribunalul Bucuresti a respins ca neintemeiata actiunea lui Harnagea indreptata impotriva Bancii Unicredit-Tiriac.

Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe, Catalin Harnagea, solicita Bancii Unicredit-Tiriac despagubiri de un milion de euro, deoarece institutia financiara respectiva le-a oferit procurorilor date despre conturile sale, desi fostul sef SIE nu era invinuit in vreun caz, potrivit NewsIn.

Catalin Harnagea solicita aceste despagubiri pentru repararea prejudiciului moral pe care i l-ar fi produs Banca Unicredit-Tiriac atunci cand a furnizat date despre conturile sale procurorilor DIICOT ce instrumentau dosarul Rompetrol.

Fostul sef SIE considera sustine ca nu era pus sub acuzare in niciun dosar.

De asemenea, el crede ca era obligatoriu sa fie atentionat despre verificarea conturilor de catre autoritatilor: "Banca trebuia sa ma anunte cand a dat detalii despre contul meu. Cunosc exemple clare de banci care au refuzat sa furnizeze informatii", a sustinut Harnagea la momentul cand a depus actiunea in instanta.

In cererea sa, fostul sef al SIE mai arata ca divulgarea de informatii ii incalca mai multe drepturi fundamentale, printre care dreptul la viata privata, dreptul la secretul corespondentei si dreptul secretului bancar.

In dosarul Rompetrol, procurorii DIICOT au solicitat mai multor banci sa verifice conturile a 60 de persoane, printre care si cele ale premierului Calin Popescu Tariceanu si ale sotiei sale, Ioana Tariceanu, cele ale liberalilor Teodor Melescanu si Ludovic Orban, precum si cele ale senatorului UDMR Verestoy Attila. Printre cei care au protestat din cauza verificarii conturilor in cadrul investigatiilor din acest dosar se numara si jurnalistii de la "Academia Catavencu".



Citeste si