4 Iulie 2005

Creditul nu mai poate fi temperat prin masuri administrative

BNR a anuntat iminenta limitare a creditarii in conditiile in care aceasta acopera doar 5% din PIB, adica de zece ori mai putin decat media din tarile Uniunii Europene. In prima decada a acestei luni, Consiliul de Administratie al BNR urmeaza sa adopte un pachet de masuri menit sa conduca la temperarea creditarii, cu accent pe creditarea in valuta. Masura limitarii creditarii in valuta pare de neinteles, atat timp cat recentele observatii ale FMI referitoare la dezechilibrul accentuat al balantei comerciale si de cont curent sunt legate de expansiunea creditului de consum. Or, creditul de consum, promovat excesiv de comerciantii de bunuri electrocasnice din import, are leul ca moneda de referinta. "Intentia limitarii creditelor in valuta este legata strict de dorinta BNR de a intari increderea in leul nou si de a limita pericolul de incapacitate de plata ce ar putea sa apara in cazul unei devalorizari brusce a leului fata de euro sau dolar", ne-a declarat o sursa din mediul bancar. Una dintre conditiile care vor fi impuse cu certitudine este aceea ca ratele lunare la toate imprumuturile detinute de o persoana fizica sa nu depasesca 40% din nivelul veniturilor totale reale ale solicitantului. BNR incearca din 2003 sa gaseasca instrumente de a determina bancile sa se indrepte spre creditarea unor domenii vitregite sub raportul finantarii, precum afacerile rurale, administratia publica acesta s-ar ajunge la o echilibrare a creditului, care in momentul de fata s-a dus foarte mult spre creditul de consum si acest lucru are un impact nefavorabil asupra balantei de plati. Este momentul acum de a relua aceasta cercetare asupra a ceea ce s-ar putea face in alte zone ale creditarii, in asa fel incat nici sistemul bancar sa nu piarda din timpul in care trebuie sa recupereze rapid diferenta de grad de intermediere financiara care ne separa de alte sisteme bancare dezvoltate", declara pentru Adevarul Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

Pareri impartite

In momentul de fata, in Romania gradul de intermediere financiara este foarte mic (18% din PIB, in vreme ce in Bulgaria, spre exemplu, este 37%) si noi inca mai vrem sa temperam cresterea pe care sistemul bancar o are de recuperat. "Este un moment oportun pentru astfel de reglementari deoarece bancile, pe de o parte, au sarcini de cresteri foarte rapide din partea actionarilor lor, iar pe de alta sunt impiedicate de aceste masuri de temperare. Este pacat sa ai o crestere pe partea de creditare (in special de consum si ipotecara) si sa trebuiasca sa o stavilesti pentru ca alte sectoare ale economiei nu sunt pregatite pentru finantari de anvergura", adauga Mihai Bogza. Alti bancheri au un punct de vedere mult mai transant fata de anuntatele masuri de inhibare a creditului. "Consider neavenita o astfel de idee. Bancile au un sistem propriu de analiza a riscurilor. Avem un Birou de Credit unde putem verifica incidentele si astfel de presiuni nu-si au rostul", crede Petre Bunescu, director general adjunct al BRD Societe Generale. Bancherii admit ca expansiunea creditului in valuta pe segmentul imprumuturilor de consum poate reprezenta din punct de vedere macroeconomic un motiv de ingrijorare.

Constrangerile genereaza solutii de
contracarare

Dar, spun acestia, o buna parte din aceste credite au ca sursa de acoperire venituri tot in valuta venite din strainatate si, ca atare, acestea sunt sustinute corespunzator. "Nu suntem pentru astfel de masuri administrative, mai cu seama ca creditele de consum pentru achizitionarea de importuri nu au un impact major asupra deficitului de cont curent, in conditiile in care marile importuri sunt de energie", subliniaza Bunescu. De altfel, toate variantele de suprareglementare a creditului emise de Banca Nationala a Romaniei au fost de prisos. De fiecare data, atat bancile, cat si societatile de credit au gasit solutii de a evita legal constrangerile. Asa s-a ajuns in situatia extrema in care creditul a ajuns sa fie oferit doar in baza adresei din buletin sau pe baza ultimei adeverinte de salariu.



Citeste si