4 Iulie 2005

Bursa Monetara din Sibiu cere derivatele pe actiuni

Investitorii in Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) cauta cu interes contracte pe derivatele pe actiuni, fapt remarcat prin cresterea cotatiilor la scadenta pentru septembrie, sustin analistii (BMFMS).

Inainte ca bursa sibiana sa intre in vacanta in vederea pregatirii pentru denominare, "s-au derulat deja tranzactii pentru scadenta septembrie, iar ultimele cotatii au fost in crestere", declara analistul Radu Balbaie. Jucatorii au facut transferuri pe cele 17 contracte de derivate ale unor actiuni tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

"Tranzactionarea derivatelor pe actiuni nu presupune transferarea efectiva a actiunilor. O alta particularitate consta in posibilitatea tranzactionarii in marja si utilizarea efectului de levier, altfel spus, cu aceeasi suma de bani poate fi controlat echivalentul a mult mai multe actiuni", precizeaza Radu Balbaie.

Dupa urmarirea atenta a pietei actiunilor, un investitor intuieste ca titlurile BRD, de exemplu, vor creste si decide sa achizitioneze, spune Balbaie. Daca investitorul pariaza pe o cotatie viitoare a unei actiuni BRD de 50 de bani, de exemplu, pentru initierea unei pozitii de cumparare (long), trebuie sa detina in contul de marja suma 500 lei (5. 000.000 lei).

Contractul respectiv, numit DEBRD, este echivalentul a 1.000 de actiuni. Pretul de cotare la care titlul BRD intra in piata stabilit de ultima sedinta de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) era de 4,57 lei/actiune (45.700 lei/actiune). Presupunand ca pretul evolueaza asa cum a anticipat investitorul si la scadenta noul pret de cotare este de 4,7 lei/actiune, profitul rezultat in urma marcarii la piata va fi de 130 lei (1.300.000 lei vechi). Ca urmare, suma din contul de marja va fi de 630 lei (6.300.000 lei vechi). Analistii considera ca acest tip de tranzactionare implica unele avantaje.

"Un avantaj important al acestui tip de tranzactionare consta in faptul ca, daca investitorul doreste sa profite in continuare de o noua crestere a pretului, nu e obligat sa inchida pozitia pentru a-si incasa profitul", spune radu Balbaie.

Prin urmare, suma ce trebuie pastrata in cont pe durata mentinerii pozitiei deschise este de 500 de lei, deci profitul de 130 de lei poate fi retras din cont fara a inchide pozitia. In cazul in care se ia decizia inchiderii pozitiei printr-o operatie de vanzare, de exemplu, se poate retrage din cont intreaga suma de 630 lei sau poate fi pastrata pentru initierea de noi operatiuni. "Un alt avantaj important il constituie efectul de levier", adauga analistul, adica "posibilitatea de a controla active mult mai valoroase prin imobilizarea unor sume mici de bani". Derivatele pe actiuni au inceput sa fie tranzactionate din decembrie 2000.



Citeste si