8 Iulie 2005

S-a terminat cu pasarea datoriilor pe firme-fantoma si continuarea afacerilor pe firme noi

Bancile au, incepand de zilele trecute, o noua obligatie in raport cu Fiscul, cea de a raporta bilunar acestuia lista tuturor conturilor noi inchise sau deschise, titularii acestora, precum si forma juridica

Masura, prevazuta in modificarile aduse Codului de Procedura Fiscala, vin sa ingreuneze operatiunile de mutare a conturilor intre banci pe care le faceau agentii economici pentru a scapa de executarea conturilor lor bancare. Un alt truc facut de cei care aveau datorii la stat, adica lichidarea firmei datoare si infiintarea uneia noi, nu va mai fi posibil.

Potrivit uneia din modificari, persoanele juridice care direct sau indirect se afla in relatii de control cu datornicii insolvabili vor raspunde solidar cu acesta. Raspunderea va fi atrasa daca acestia desfasoara aceleasi activitati cu debitorul statului, utilizeaza active ale acestuia, face afaceri cu clienti sau furnizori ai acestuia. Pentru a evita vanzarea activelor proprite de Fisc imediat dupa primirea instiintarii, noile norme prevad infiintarea acesteia o data cu primirea instiintarii, cu obligatia ce revine popritului de a inregistra ziua si ora adresei.

"Normele vor permite statului, care are titlu executoriu, sa execute mai usor debitorii sai. Popririle, principala metoda de recuperare utilizata de Ministerul Finantelor, se vor defasura mai usor", spune avocatul Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Lichidare din Romania.



Citeste si