13 Iulie 2005

Ponderea creditului in PIB este sub pragurile admise

Bancherii romani nu privesc cu aceeasi ingrijorare ca reprezentantii FMI cresterea creditelor acordate populatiei, pe fondul situarii Romaniei sub pragurile admise pentru ponderea creditului in PIB.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, considera ca nu exista un motiv de ingrijorare si, din pacate, se intampla ca de multe ori, in loc sa se analizeze cu atentie pentru a gasi posibilitatile de reducere a deficitul de cont curent sau cum ar putea fi reduse importurile, oficialitatile romane cauta masuri administrative de genul celor puse de FMI, ce par a fi aplicabile in imediat.

Ghetea crede ca ar trebui ca reprezentantii FMI sa se uite cu atentie pentru ca prin aceasta ajustare pe care FMI o propune sa nu se degradeze a unor alti indicatori economici.

In opinia presedintelui ARB, limitarea creditului poate duce la cresterea somajului, ca urmare a reducerii productiei interne, in prezent, beneficiarii creditelor de consum fiind persoane cu venituri relativ mici, care se orienteaza cu precadere spre produse fabricate in majoritate in Romania, precum frigidere, aragazuri, autoturisme sau mobila, exceptie facand televizoarele si calculatoarele.

Ghetea a mai spus ca este surprins ca, spre deosebire de alte vizite, reprezentantii FMI nu au avut un schimb de opinii cu reprezentantii comunitatii bancare din Romania in legatura cu politica de creditare.

In esenta reglementarile BNR stipuleaza ca totalul angajamentelor de plata lunare, respectiv rata si dobanda aferente tuturor tipurilor de contracte de credit, precum si altor contracte de aceeasi natura, precum leasingul sau achizitionarea de bunuri in rate nu poate depasi un plafon maxim de 40 la suta din veniturile nete lunare ale solicitantului de credit si, dupa caz, ale familiei acestuia.

Totodata, angajamentele de plata lunare ce decurg din credite de consum si imobiliare, indiferent de creditor, nu pot depasi 30 la suta, respectiv 35 la suta din veniturile nete lunare ale solicitantului de credit si, dupa caz, ale familiei acestuia.

De asemenea, pentru eficienta masurilor de limitare a creditelor pentru persoanele fizice si in concordanta cu memorandumul de politici economice agreat cu Fondul Monetar International, Executivul si Banca Nationala a Romaniei intentioneaza sa elaboreze un act normativ care sa stabileasca standarde minime de autorizare, reglementare si supraveghere pentru institutiile financiare nebancare.



Citeste si