14 Iulie 2005

Cine ramane sa ia CEC?

Erste Bank avea planuri mari. Convinsi ca institutia romaneasca li se potriveste ca o manusa si ca va fi privatizata inaintea Bancii Comerciale Romane, oficialii bancii se aratau dispusi sa plateasca un pret foarte mare pentru a castiga licitatia “Vom fi foarte agresivi in procesul de privatizare, iar daca se va intampla sa pierdem in fata unui alt competitor, inseamna ca statul roman a incasat foarte multi bani”, spunea, in luna mai, presedintele Erste Bank, Andreas Treichl. O alta varianta a austriecilor – preluarea Bancii tiriac, le-a fost “suflata” de HVB Bank. Saptamana trecuta, Erste s-a decis: va participa la privatizarea BCR. Hotararea a fost justificata printr-un comunicat in care se preciza ca interesul pentru CEC a fost exprimat in conditiile in care Casa de Economii urma sa fie prima scoasa la vanzare. Preocupat mai mult de alegerile anticipate, Guvernul nu a lansat inca anuntul de privatizare, desi fusese vehiculata data de 15 iulie.

O miscare similara a facut Dexia Bank. Aflati in vizita la Bucuresti, oficialii bancii anutau deja, la finele lunii trecute, planurile de mentinere a retelei teritoriale a CEC, anticipand o posibila preluare. Alte planuri ale belgienilor erau legate de imbunatatirea derularii programelor finantate din fonduri europene. Saptamana trecuta, surpriza: si Dexia vrea sa preia, potrivit scrisorii de interes, tot BCR. Alti doi potentiali participanti la privatizarea Casei de Economii, Unicredit si HVB/Bank Austria, au iesit din calcul dupa ce au anuntat ca fuziunea planificata la nivel international exclude, cel putin pentru moment, alte achizitii in Romania.

Neinscrise in procesul de privatizare al BCR, dintre companiile care si-au anuntat initial interesul pentru CEC, au ramas EFG Eurobank Ergasias (Grecia) si OTP (Ungaria).



Citeste si