2 August 2005

Wiener Stadtische, inca un pas spre locul 1

Consiliul Concurentei a autorizat, acum o saptamâna, preluarea controlului de catre Wiener Stadtische (Austria) la compania Omniasig SA si a subsidiarelor sale, întrucât nu exista îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal, potrivit unei decizii a Consiliului.
Acesta era unul dintre cei mai importanti pasi care trebuiau facuti pana la preluarea controlului de catre Wiener Stadtische. Prin aceasta operatiune, grupul austriac a preluat, indirect, controlul la societatile Omniasig AGI, Omniasig Asirag, Omniasig Asigurari de Viata, Autosig, Omniasig Addenda si SAI Sira.
La începutul lunii mai, TBIH Financial Services NV (Olanda) a anuntat ca a încheiat cu Wiener Stadtische un acord privind vânzarea participatiei de 68,87% din actiunile Omniasig Asigurare-Reasigurare SA. Grupul austriac va plati suma de 64 de milioane de euro (83 milioane de dolari), conform comunicatului dat publicitatii de proprietarul TBIH, grupul olandez Kardan. De asemenea, în afara de acest contract, TBIH a încheiat cu Wiener si un acord preliminar pentru achizitionarea a circa 50% din capitalul Omniasig Asigurari de Viata.

Actionarii Omniasig SA vor discuta, la începutul lunii august, vânzarea de catre Omniasig catre TBIH Financial Services a 49,97% din pachetul de actiuni detinut la Omniasig Asigurari de Viata. În prezent, Omniasig SA controleaza 95% din capital.

Companiile din grupul Omniasig (Omniasig Asigurare-Reasigurare, Omniasig Asigurari de Viata, Omniasig Addenda), alaturi de Omniasig AGI (fosta AGI România) si Omniasig-Asirag (fosta Asirag Pitesti) au raportat, pentru 2004, prime brute subscrise din asigurari directe de 419,3 milioane lei noi, adica 12,2% din piata asigurarilor generale si de viata.
Wiener Stadtische este si actionarul majoritar al societatilor de asigurare Unita si Agras, care detin 6,2% din industria de profil.

În structura actionariatului Omniasig mai intra grupul Banca Comerciala Româna - 21,84%, persoane fizice române - 9,91% si persoane fizice straine - 1,39%. Omniasig SA va fuziona prin absorbtie cu Omniasig-AGI si Omniasig-Asirag, unde compania detine pachetele majoritare de actiuni, dupa ce actionarii firmelor vor aproba, în luna august, proiectul de fuziune si vor înscrie la Registrul Comertului operatiunea de majorare a capitalului societatii absorbante.



Citeste si