8 August 2005

BNR tinteste balcanic inflatia

BNR a trecut din august la regimul de tintire directa a inflatiei, dezvaluie pentru Reuters viceguvernatorul Cristian Popa. Noul regim de politica monetara presupune anuntarea unei tinte de inflatie, cu o marja de eroare.
Reusita in tintirea inflatiei (TI) presupune un fel de pariu cu publicul din Romania al Bancii Nationale, miza fiind atingerea unei anumite tinte anuale de inflatie, cu o marja de variatie in jurul acestei tinte. Oficialii BNR au precizat ca vor incerca sa reduca inflatia la nivelul de 7-7,5% pina la finele acestui an, fara sa precizeze inca si un interval de variatie in jurul tintei. “Anuntul trecerii la tintirea inflatiei in luna august nu ar justifica explicarea derapajului de la tinta printr-o marja”, sustine analistul Daniel Daianu. “Performantele regimului de tintire a inflatiei trebuie judecate pentru o perioada mai indelungata de timp. Anuntarea acum a unei marje pentru sfirsitul anului nu ar fi corecta”, spune consultantul financiar Bogdan Baltazar. “Noutatea consta in caracterul predictibil al politicii monetare si in transparenta sa, intrucit vor fi publicate estimarile BNR privind inflatia pentru opt trimestre, alaturi de o analiza care va prezenta riscurile si beneficiile“, explica viceguvernatorul Popa, pentru Reuters.

Transparenta indirecta

Intr-adevar, succesul TI presupune ca, in primul rind, romanii sa creada in tinta anuntata de BNR si deci sa existe un efort de comunicare si transparenta mult sporit al reprezentantilor BNR. Anuntind in premiera trecerea la un nou regim de politica monetara prin intermediul unei agentii straine, fie ea si Reuters, putem spune ca, din acest punct de vedere, BNR a pasit cu stingul.

Curs liber si nu prea

Viceguvernatorul BNR a afirmat ca banca va continua sa foloseasca interventiile limitate asupra ratei de schimb valutar, adica va mentine “regimul de flotare controlata pentru moneda nationala pentru inca niste ani”. El a aratat ca banca centrala nu are un nivel de schimb preferat pentru leu. Analistii estimeaza ca Romania nu este pregatita inca pentru un regim de flotare libera a cursului, ca urmare a deficitului de cont curent si a riscurilor privind intrarea in tara de fonduri speculative. •



Citeste si