22 August 2005

Dobanzile practicate de banci la depozitele in lei coboara sub inflatia prognozata

Dobanzile platite de banci pentru depozitele constituite in lei incep sa fie mai mici decat inflatia prognozata. Mai precis, dobanzile au fost reduse la 5,25% pe an de catre unele banci comerciale, in conditiile in care rata inflatiei este prognozata pentru acest an la circa 8%, iar cea din 2006 va fi de circa 6,5% in cazul in care TVA va fi majorata la 22%. Saptamana trecuta trei banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele constituite in lei. Banca Tiriac a redus la 5% dobanzile la depozitele in lei pe o luna, cu doua puncte procentuale mai putin decat inainte. Pentru banii depusi pentru un an banca plateste o dobanda de 8%.

Totodata, Volksbank a anuntat scaderea dobanzilor pe care le plateste la depozite la 5,25% pe an. Pentru depozitele constituite pe termene intre o luna si noua luni, banca ofera o dobanda de 5,5%. A doua banca din sistem, BRD-GSG, a redus saptamana trecuta la 7,75% dobanda pentru depozitele constituite de populatie pe un an. Totodata banca a scazut la 7% dobanzile platite la depozitele pe trei sau sase luni, respectiv la 6,5% pentru depozitele constituite pentru o luna. Anunturile bancilor au venit ca raspuns la actiunea Bancii Nationale care le-a lasat sa se descurce singure cu surplusul de bani. Timp de doua saptamani Banca centrala nu a mai atras excesul de lichiditate din piata, in conditiile in care anuntase majorarea dobanzii platite institutiilor bancare la 8,5%. Vineri insa, BNR a atras de la banci 3,6 miliarde lei la o dobanda de 8,5%.

Potrivit Mediafax, bancile au participat la licitatie cu circa 10 miliarde lei, ceea ce inseamna ca banca centrala a acceptat doar o treime din oferta institutiilor de credit. In consecinta, bancile comerciale au un exces de lichiditati de circa saste miliarde lei (doua miliarde euro).

Guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat recent ca BNR va atrage excesul de lichiditate al bancilor numai in cazul in care surplusul de bani va afecta tinta de inflatie.



Citeste si