25 August 2005

Investitorii straini au inceput vanatoarea de lei

Decizia de saptamana trecuta a Bancii Nationale a Romaniei de a-si concentra atentia asupra controlarii inflatiei ar putea insemna acceptarea unei mai mari flexibilitati de apreciere a leului si va incuraja intrarile de capital strain, atrase de activele denominate in lei.
Perspectivele aprecierii leului determina investitorii straini sa aloce fonduri masive pentru a achizitiona active romanesti, desi vanatorii de profituri ar putea constata ca eventualele castiguri nu sunt atat de facile pe cat s-ar astepta, comenteaza Reuters, preluat de Mediafax. "Investitorii vor considera ca tintirea inflatiei implica o probabilitate mai mare de apreciere a leului in raport cu euro si dolarul", a spus Frank Gill, de la IDEA Global din Londra. El a adaugat ca anul viitor vor fi eliminate ultimele restrictii pentru contul de capital, astfel incat intrarile vor fi foarte mari.

Accesul investitorilor straini pe piata romaneasca este limitat la actiuni si la depozite bancare in lei. Incepand de anul viitor, acestia vor avea posibilitatea sa cumpere obligatiuni denominate in lei.

2,8 lei pentru un euro, in 2006

Frank Gill a mai spus ca o cantitate mare de bani intra pe o piata extrem de mica, iar acest fapt ar putea afecta exportatorii. In opinia lui Gill, leul se va aprecia la 3,15 unitati pentru un euro, pana la sfarsitul anului, si la 2,80 unitati in 2006. Leul s-a apreciat cu 11 la suta in acest an, iar moneda este cotata la 3,50 unitati pentru un euro, in pofida interventiei bancii centrale. Prin contrast, coroana ceha a inregistrat un avans de 2,6 la suta de la inceputul anului.

Tintirea directa a inflatiei implica cu precadere utilizarea ratelor dobanzilor, in defavoarea interventiilor pe piata monetara, in vederea limitarii riscului inflationist, reducand astfel necesitatea de a interveni pentru prevenirea aprecierii leului. Ingrijorata de intrarile de capital speculativ, Banca Nationala a lansat o campanie de reducere a ratelor dobanzilor, cu 4,5 puncte, la 8,5 la suta pe an.



Citeste si