6 Septembrie 2005

Evidenta 'mamut' pe piata de capital

Competitia din domeniul registrelor care tin evidenta actiunilor companiilor listate pe piata de capital se ascute. Fuziunea prin absorbtie realizata saptamana trecuta, cand Regisco a inghitit Registrul Roman al Actionariatului, a condus la aparitia unei noi firme care detine o cota de piata de peste 50%.
Regisco a fuzionat cu Registrul Român al Actionarilor (RRA), obiectivul principal al operatiunii fiind îndeplinirea de catre societatea absorbanta a conditiilor impuse de CNVM pentru participarea la constituirea depozitarului central, conform Legii 297/2004 privind piata de capital.

Anterior fuziunii, RRA avea zece actionari care detineau, fiecare, câte 10% din actiunile societatii, dintre care doi, BRD-Groupe Société Générale si Gelsor SA, se regaseau si în structura actionariatului Regisco. Fuziunea a vizat, conform proiectului publicat în Monitorul Oficial, si o serie de obiective cum ar fi realizarea unei structuri manageriale unice si unitare, care va permite elaborarea unor strategii de piata si a unui plan de afaceri comun, reducerea numarului de niveluri de management si a costurilor, elaborarea unui plan de investitii coerent si diminuarea numarului de raportari catre autoritati si formalitatilor cerute de lege.

Monopol la depozitari

Ca efect al fuziunii, societatea RRA va fi dizolvata, fara lichidare, conform legislatiei în vigoare, urmând sa fie radiata de la Oficiul National al Registrului Comertului. Regisco a fost înfiintata în anul 1997. Legea 297/2004 stabileste ca pe piata de capital va exista un singur depozitar central (care este diferit de registrele independente), ce se va constitui sub forma unei societati pe actiuni si va efectua operatiuni de depozitare a valorilor mobiliare, precum si alte operatiuni legate de acestea.

Entitatile care presteaza servicii de registru sunt obligate sa puna la dispozitia depozitarului central registrele societatilor tranzactionate pe pietele reglementate sau în cadrul sistemelor alternative de tranzactionare, situatie ce va duce la desfiintarea registrelor independente, inclusiv Regisco.

Actionarii Regisco

Dupa fuziune, operatiune realizata conform structurii actionariatului la finele anului 2004, Regisco are 25 de actionari si un capital social de 1,66 milioane lei. Actiunile Regisco sunt împartite de Gelsor SA - 11,02%, BRD-Groupe Société Générale (7,68%), SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana, SIF Transilvania si SIF Muntenia, fiecare cu câte 6%, BERD - 4,02%, Broadhurst Investment Limited - 4,02%, Bancpost, Raiffeisen Bank, Mindbank, SOV Invest, Nord SA, Andreco Educational, Central European Financial Services, Danas Expertize si Servicii Financiar Contabile, fiecare cu câte 4%, SITI SA (3,68%), Romanian American Enterprise Fund (3,41%), CA-IB Romånia - 3,06%, SIF Moldova (3%), Fundatia Post Privatizare (2,42%), GED Eastern Fund (0,64%), Grupul Financiar Muntenia (0,6%), Bursa de Valori Bucuresti si Camera de Comert si Industrie a României, cu o cota la capitalul social de 0,23% fiecare.



Citeste si