27 Martie 2009

Isarescu: Cursul de schimb se afla la un nivel sustenabil pentru perioada actuala



Cursul de schimb se afla la un nivel sustenabil in actualul context, crede guvernatorul, intrebat care va fi evolutia cursului valutar dupa incheierea acordului cu FMI. Declaratiile guvernatorului BNR au contribuit la mentinerea tendintei de apreciere a leului in raport cu moneda europeana.

"Nu este nevoie de deprecieri suplimentare"

Cursul de schimb este la un nivel sustenabil, mai ales pentru perioada actuala, tinand cont si de corectia deficitului de cont curent, "mai rapida decat ne asteptam", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Nu este nevoie de deprecieri suplimentare. Cursul de schimb se afla la un nivel sustenabil pentru perioada actuala", a raspuns guvernatorul, intrebat care va fi evolutia cursului de schimb dupa incheierea acordului cu FMI.

Anuntul despre acord a dus la aprecierea leului, BNR afisand ieri un curs de referinta de 4,2723 lei/euro.

Cotatia euro nu il ingrijora pe guvernatorul Mugur Isarescu nici la inceputul lunii ianuarie, sugerand atunci ca moneda europeana ar putea sa mai creasca si ca Banca Nationala nu va interveni pentru a sprijini leul. “Credeti ca e mult?”, a raspuns Isarescu, pe treptele bancii centrale, la intrebarea jurnalistilor despre evolutia cursului valutar din ultimele zile.

Moneda nationala se situa pe 9 ianuarie, ziua respective declaratii, la cotatii minime istorice, de aproape 4,18 lei/euro, pe o piata cu volume mai ridicate de tranzactionare.

Leul continua sa se aprecieze la finalul zilei de ieri, pana la cotatii de sub 4,26 lei/euro, pe fondul optimismului generat de anuntul privind acordul pentru un imprumut extern, in contrast cu evolutia altor monede din regiune, ce s-au depreciat.

"Leul isi continua aprecierea, dupa ce, odata cu anuntul privind acordul cu FMI, a inceput sa castige teren in fata euro. Cu siguranta si declaratiile guvernatorului BNR au contribuit la mentinerea tendintei. Oricum, guvernatorul a dat semnale si anterior ca va folosi banii din imprumut pentru sustenabilitatea leului", a spus un dealer din piata, citat de NewsIn.

Leul este supraapreciat, iar un pachet de sustinere nu va modifica situatia actuala, se arata intr-un raport publicat recent de institutul britanic de cercetare Capital Economics.

"Moneda nationala a ramas suspect de stabila pe parcursul turbulentelor din ultima perioada, sugerand cel mai probabil ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit pentru a linisti fluctuatiile cursului de schimb", mentioneaza analistii Capital Economics.

Insa toate aceste interventii ar putea fi interzise aproape in totalitate dupa acordul cu FMI, se mai arata in raport, caz in care leul ar urma sa cada cu 15%, iar cursul valutar sa urce la peste 5 lei/euro.



"Inca nu schimbam nivelul rezervelor minime"

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va opera inca nicio schimbare a nivelului rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale bancilor, dar ar putea modifica compozitia lor, a declarat guvernatorul BNR, potrivit NewsIn.

"Sub forma de rata, inca nu vom modifica, dar la compozitie este posibil. Incepem cu valuta, pentru ca lichiditatile in lei s-au imbunatatit sensibil, prin operatiunile repo pe care BNR le-a facut, inclusiv pentru a pune pe picioare finantarea excedentului de deficit bugetar", a spus Isarescu.

Anterior, guvernatorul a mentionat ca ar fi intelept ca BNR sa excluda la calculul pasivelor pentru rezervele minime obligatorii cele pe termen lung. "In acest fel, ajutam si finantarea pe termen lung, ce va sustine creditarea, si reducem disconfortul bancilor sa aiba pasive pe termen scurt", a explicat Isarescu.

El a precizat, totodata, ca printr-o astfel de modificare a bazei de calcul a rezervelor minime obligatorii, s-ar reduce nivelul acestora.
Pasivele bancilor includ sursele atrase de acestea prin depozite de la clienti sau alte tipuri de finantari, ce pot fi folosite pentru acordarea de credite - ce intra in activele bancii.

In prezent, rezervele minime obligatorii percepute de BNR bancilor comerciale sunt de 18% din pasivele din lei si de 40% din cele in valuta, cel mai mare nivel din UE si unul din cele mai ridicate din lume. Rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta ale bancilor sunt incluse in rezervele internationale ale Romaniei, administrate de BNR.



Stabilizarea si usoara crestere a rezervei valutare pana in 2011

BNR urmareste stabilizarea si usoara crestere a rezervelor valutare ale Romaniei pana in 2011, respectiv pe masura ce intra sumele din angajamentul extern de imprumut, a declarat guvernatorul BNR.

"Nu va imaginati ca daca anul acesta intra 8 miliarde euro de la FMI si banii de la Comisia Europeana, care ajung in trezorerie, (...) atunci rezerva valutara creste cu 11 miliarde euro, pentru ca nu va fi asa. Prin angajamentul de finantare, urmarim stabilizarea si usoara crestere a rezervei pana in 2011", a precizat guvernatorul.

El a explicat ca fondurile imprumutate de la CE si trase anul acesta, estimate la 2,5 miliarde euro, ajung in trezorerie, avand ca destinatie finantarea deficitului bugetar, dar in final intra in piata. In consecinta, si pentru aceasta suma "contrapartida ar ajunge tot in rezerva", deoarece BNR ar cumpara valuta, prin operatiuni de tip swap.




Citeste si