1 Mai 2009

Un prim trimestru negru pentru bancherii romani



Sistemul bancar, in ansamblu, a inregistrat pierdere in primele doua luni din 2009, iar doua dintre cele mai mari banci au anuntat deja scaderi dramatice ale profitului in primul trimestru. Bancherii sunt atenţi la reducerea costurilor si isi bugeteaza o scadere drastica a profitului in acest an, pe fondul problemelor din economia reala.

Creditele cu probleme si-au triplat ponderea

Sistemul bancar, in ansamblu, a inregistrat pierdere in primele doua luni din 2009, in conditiile in care provizioanele pentru creditele neperformante au crescut foarte rapid, abia in martie observandu-se o redresare usoara, a declarat directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

"In ianuarie si februarie, provizioanele au explodat, iar sistemul pe ansamblu a inregistrat pierdere. Abia in martie s-a observat o revenire, dar soldul a ramas tot pierdere", a spus Cinteza, citat de NewsIn.

El a afirmat ca, in acest context, BNR a demarat o verificare, pe fondul suspiciunilor ca unele banci au declarat provizioane mai mici in 2008, pentru a afisa rezultate financiare mai bune.

BNR a demarat in luna februarie o verificare, suspectand, in sistemul bancar, un comportament neconform cu reglementarile pietei, prin care provizioanele din 2008 au fost trecute in 2009 pentru a putea raporta rezultate financiare pozitive, a declarat directorul directiei de supraveghere din BNR.

"In februarie am demarat o verificare, suspectand un comportament care incalca reglementarile in vigoare, prin care provizioanele pe 2008 au fost reduse la minim. Suspectez un transfer din 2008 in 2009 pentru a putea raporta castig pe anul trecut", a explicat Nicolae Cinteza.

Creditele clasificate drept indoielnice sau pierdere si-au triplat ponderea in totalul imprumuturilor acordate de banci populatiei, de la 2,17% in martie 2008 la 6,03% la sfarsitul primului trimestru al acestui an, a spus directorul directiei de supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza.

"Am atras atentia asupra acestui aspect inca din toamna anului trecut, iar tendinta ingrijoratoare s-a mentinut pana in prezent", a spus Cinteza.

Restantele mai mari de 30 de zile la creditele contractate de populatie au continuat sa creasca rapid in februarie, avansand cu 17,6% fata de ianuarie si cu 111% comparativ cu februarie 2008

Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut in martie cu 2,1% fata de luna precedenta, pana la 202,6 mld. lei (47,84 mld. euro), iar depozitele in lei si valuta s-au restrans in martie cu 0,2% fata de februarie, pana la 154,11 miliarde lei (36,4 mld. euro), mai ales ca urmare a scaderii economiilor in moneda straina.


Restantele cresc din ce in ce mai puternic

Directorul directiei de supraveghere din cadrul BNR a precizat ca partea cea mai mare (de 68-69%) a restantelor inregistrate pana la sfarsitul lui martie era pentru credite mai mici de 20.000 lei.

"Cu toate acestea, in luna martie, restantele la creditele mai mici de 20.000 lei au inceput sa scada, dar pentru cele mai mari de 20.000 lei, restantele au avut un ritm alert de crestere, ceea ce este ingrijorator, pentru ca majoritatea sunt credite imobiliare in valuta", a mai spus Cinteza.

El a mentionat, totodata, ca 78% din imprumuturile acordate populatiei pana la sfarsitul lunii martie erau credite mai mari de 20.000 lei.

In ultimul an, ponderea creditelor cu restante de cel putin o zi in totalul imprumuturilor acordate populatiei a crescut de la 6,8% in martie 2008 la 13,3% in februarie 2009.

"Restantele cresc din ce in ce mai puternic. La unele banci nivelul era de 17-18% chiar, ceea ce ne-a obligat sa luam unele masuri pentru bancile respective", a mai spus Cinteza, fara sa dea detalii asupra acestor masuri.

El a adaugat ca la finalul lui 2008, potrivit datelor BNR, 51,4% din restante erau aferente creditelor in valuta.

Cinteza a mai spus ca, in perioada urmatoare, BNR va face unele verificari in privinta constituirii provizioanelor de catre banci, dupa ce a observat ca "bancile au gasit ceva metode de a se abate de la legislatie, cum ar fi reclasificarea creditelor acordate clientilor cu serviciul datoriei prost si creditul restructurat, lucru interzis".

Totodata, Cinteza a atras atentia asupra valorii colateralului, care nu a mai fost reevaluat de unele banci si a ramas in unele cazuri la nivelul din septembrie 2008, pret ce nu mai reflecta valoarea de piata.


Profitul BCR a scazut cu 14% in T1 din cauza avansului provizioanelor

Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca de pe piata locala, a obtinut un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 330,3 milioane lei (78,3 milioane euro) in primul trimestru din 2009, cu 13,7% mai mic fata de perioada similara a anului trecut.

Activele bancii au crescut cu 4,9%, la 67,66 miliarde lei (16,82 miliarde euro) la finalul lui martie 2009, de la 64,5 miliarde lei (16 miliarde euro) la 31 decembrie 2008.

Calculate la valoarea in moneda europeana, volumul acestora a scazut insa cu aproximativ 820 milioane euro.

Volumul total al portofoliului de credite catre clienti (inainte de provizioane, in standarde de contabilitate internationale - IFRS) a crescut cu 1,5 miliarde lei (+3,3%), pana la 46,53 miliarde lei (11,57 miliarde euro), de la 45 miliarde lei (11,2 miliarde euro) la sfarsitul anului 2008.

In primele trei luni ale anului, creditarea clientilor a avut ca motor segmentul corporate. Creditarea corporate a crescut cu 6,5% in primul trimestru, pe fondul cresterii necesarului de capital de lucru pentru companii.

"Am continuat sa avem o performanta buna si in 2009 in conditiile unui mediu economic provocator. Pozitia noastra puternica pe piata este sustinuta de o baza larga de clienti, un model echilibrat de business, o lichiditate buna si o politica de creditare sanatoasa, combinate cu oamenii excelenti pe care ii avem la BCR si cu sustinerea puternica a Erste Group. Toate acestea ne permit sa ne concentram in continuare atentia pe managementul riscurilor, eficienta si calitatea servirii, care sunt elementele cheie pentru a avea in continuare succes impreuna cu clientii nostri. Noi facem tot ceea ce putem pentru a-i sustine si a-i ajuta sa faca fata conditiilor dificile de pe piata", a declarat presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

Portofoliul de credite retail a crescut mai putin, antrenat in principal de creditele ipotecare retail (+5,7% de la inceputul anului) si de creditele de consum garantate (+4,9% de la inceputul anului).

Ponderea creditelor in lei in portofoliul bancii este de 45,5% din total credite, peste media pietei, restul reprezentand imprumuturi in euro si dolari. Portofoliul de credite corporate detine o cota de 48% in total credite acordate clientilor, in timp ce creditele retail (inclusiv microintreprinderile) reprezinta restul de 52%.

Banca din grupul BCR a inregistrat cresterea cotei de piata pana la 22,1% a portofoliului de credite comparativ cu ultimul trimestru din 2008, in principal de fondul avansului pe segmentul de creditare corporate. Creditarea retail si-a mentinut cota generala de piata din trimestrul al patrulea al anului trecut.


Banca Transilvania: Doar 240.000 de euro profit in T1

Banca Transilvania a raportat pentru primul trimestru al anului un profit brut de numai 1,02 milioane lei (240.000 euro), in scadere dramatica - cu 98% - fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2008, in contextul crizei financiare si a provizioanelor mari alocate.

In primele trei luni din 2008, banca a avut un profit brut de 60,26 milioane lei.

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli, banca ar putea obtine in acest an un profit brut de 20 milioane euro, in standardele romanesti de contabilitate, in scadere de peste sase ori fata de rezultatul brut din 2008, de 128,04 milioane euro.

"Estimam o scadere drastica a profitului in acest an, pe fondul problemelor din economia reala, care vor urma in perioada urmatoare", a spus Horia Ciorcila (foto), presedintele bancii. [Horia Ciorcila a demisionat din CA al SIF Banat-Crisana]

De asemenea, Banca Transilvania estimeaza active de 20 miliarde lei (circa 4,65 miliarde euro), la sfarsitul lui 2009, in crestere cu 18% fata de anul trecut, cand activele s-au cifrat la 17 miliarde lei.

"Vom monitoriza, si de acum inainte, sanatatea portofoliului de credite si aspectele care tin de lichiditate si de risc management. Ramanem foarte atenti la reducerea costurilor si ne adaptam permanent la realitatile pietei", a declarat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.



Raiffeisen vede o comprimare de 44,7% a profitului in 2009

Si Raiffeisen Bank Romania estimeaza un profit net de 398,57 milioane lei in 2009, in scadere cu 44,7% comparativ cu rezultatul de anul trecut, de 721 milioane lei in standarde de contabilitate romanesti.

"Profitul net al exercitiului financiar este estimat la aproximativ 399 milioane lei in 2009, dupa standarde de contabilitate romanesti", au precizat reprezentantii bancii, in urma Adunarii Generale a Actionarilor (AGA).

Actionarii Raiffeisen Bank Romania au ales-o in functia de membru independent al Consiliului de Supraveghere al bancii pe Anca Ioan, fost director general executiv al Tiriac Holdings.

Din Consiliul de Supraveghere al Raiffeisen Bank Romania mai fac parte presedintele Herbert Stepic si membrii Heinz Wiedner, Martin Gruell, Aris Bogdaneris si Peter Lennkh.

In 2008, profitul net realizat de Raiffeisen Bank a fost de 721 milioane lei, in crestere cu 201% fata de 2007, cand castigul net a fost de 239 milioane lei, potrivit standardelor de contabilitate romanesti (RAS).

In standarde internationale de raportare financiara (IFRS), profitul net auditat a ajuns anul trecut la 614 milioane lei, in crestere cu 92,5% comparativ cu 2007, cand rezultatul a fost de 319 milioane lei, potrivit rapoartelor publicate pe site-ul bancii.




Citeste si