5 Iunie 2009

Leul s-a depreciat usor pe finalul sedintei



Moneda nationala a revenit la cotatii apropiate de 4,21 lei/euro la inchiderea sedintei, dupa o depreciere in cursul dupa-amiezii pana la 4,22 lei/euro, pe fondul mentinerii presiunii asupra valutelor din regiune, ca urmare a temerilor legate de o devalorizare a monedelor statelor baltice..
Leul a deschis sedinta in apropiere de 4,21 lei/euro si s-a mentinut pana dupa ora 13 in apropierea acestui nivel. Dupa o scurta depreciere, pana la un curs maxim de 4,2230 lei/euro, leul a revenit la nivelul de deschidere. La 16:55, euro era cotat cu 4,2095-4,2145 lei.

Monedele statelor emergente din estul Europei au fost lovite miercuri de speculatiile legate de o posibila devalorizare a monedelor statele baltice, fixate la euro in prezent. Tara vizata in principal este Letonia, piata speculand despre o posibila aprobare din partea FMI, cu care micul stat baltic are un acord de finantare, pentru o devalorizare a monedei nationale.

Unagaria si Romania, ca si Letonia, au apelat de asemenea de acorduri de finantare cu FMI si alte institutii internationale, iar unii analisti sunt ingrijorati, potrivit Reuters, ca un acord al Fondului Monetar International pentru devalorizarea monedei letone ar putea schimba strategia de sustinere pentru celelalte tari sprijinite de FMI.

Monedele din regiune s-au stabilizat, dupa deprecierea accelerata de ieri. Zlotul s-a apreciat usor, pana la 4,521 unitati/euro, in timp ce forintul se tranzactiona cu 287,8 unitati/euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 4,2143 lei/euro, in crestere cu peste 2 bani (0,51%), fata de cel de miercuri si care marcheaza un nivel maxim al ultimelor cinci saptamani. Pentru dolar, BNR a afisat un curs de referinta de 2,9664 lei/dolar, cu aproape 2 bani (0,57%) peste nivelul de miercuri.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat pana sub 1,415 unitati/euro. La 16:55, ora Romaniei, euro era cotat cu 1,4123 dolari.
Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu a dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,42% pe an, in crestere fata de cel din sedinta anterioara, de 9,23% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 9,92% pe an, de la nivelul de ieri, de 9,73% pe an.

Dobanzile la depozitele overnight din piata monetara s-au mentinut la 9-10% pe an, incadrand dobanda de politica monetara, de 9,5%.



Citeste si