12 Iunie 2009

Rekkers: Relaxarea RMO in functie de acordul de la Viena ne dezavantajeaza



Scutirile acordate bancilor ce au semnat acordul de la Viena privind constituirea rezervelor minime obligatorii ar fi un dezavantaj pentru bancile ce nu au banci mama in afara tarii, a spus directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers.
"Nu am avut inca timp sa ma uit peste memorandumul cu FMI, insa o astfel de masura ar fi un dezavantaj pentru bancile ce nu au banci mama in afara tarii", a spus Rekkers, potrivit NewsIn.

Acesta a mentionat ca excluderea din baza de calcul a pasivelor bancare cu scadenta reziduala mai mare de doi ani a reprezentat pentru Banca Transilvania fonduri suplimentare de 120 milioane euro.

Banca Nationala a Romaniei a micsorat de la 40% la 0% rata rezevelor minime obligatorii pentru pasivele in valita cu scadenta reziduala mai mare de doi ani.

Bancile straine ce s-au angajat sa isi mentina expunerea pe Romania primesc in schimb un regim preferential temporar, subsidiarele lor fiind scutite de la constituirea rezervelor minime obligatorii pentru noile linii de finantare atrase de la bancile-mama sau de la institutii internationale, potrivit memorandumului tehnic de intelegere semnat intre Romania si FMI.

Astfel, pana la finalul acordului cu FMI, "se va stabili un regim preferential temporar pentru bancile ai caror actionari vor semna acordul de mentinere a expunerii pe Romania pe perioada programului si vor majora capitalul bancii din Romania in linie cu posibilele nevoi, asa cum arata testele de stres", se arata in document.

In 26 martie, noua mari grupuri bancare internationale cu afaceri in Romania - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank - s-au angajat, la Viena, in urma unei intalniri cu reprezentanti ai FMI si BNR, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania, in caz de nevoie.

Acordul de la Viena a fost urmat, in 19 mai, de o noua intalnire, la Bruxelles, in care BNR si FMI au agreat ca reper pentru mentinerea expunerii bancilor straine in Romania sfarsitul lunii martie 2009.

Pentru bancile respective, orice nou imprumut subordonat acordat fie de actionari, fie de o institutie financiara internationala (IFI) va fi exclus din baza de calcul a rezervelor minime obligatorii.

Masura este valabila pentru toate bancile stabilite in Romania, indiferent de tara de provenienta a actionarului principal.



Citeste si