30 Iunie 2009

IFN-urile au dat credite de 10 mld. euro in 2008



Piata institutiilor financiare nebancare (IFN), incluzand societatile de credit de consum si cele de leasing, a ajuns anul trecut la 36,9 miliarde lei(10 mld. euro), reprezentand 18,7% din creditul neguvernamental acordat de sectorul institutiilor de credit, potrivit Raportului asupra Stabilitatii Financiare al BNR.
La sfarsitul anului 2008, activele nete totale ale IFN insumau 8,4 la suta din PIB, in crestere cu un punct procentual fata de anul precedent.

Potrivit raportului BNR, impactul restrangerii accesului la finantare, precum si cel al deteriorarii conditiilor macroeconomice au fost resimtite de sectorul IFN, in ultimul trimestru al anului 2008 ritmul de crestere trimestriala a soldului creditelor inregistrand o incetinire puternica, deopotriva pe segmentul companiilor si al populatiei.

Structura creditelor acordate de sectorul IFN in functie de tipologia clientilor releva orientarea dominanta catre finantarea societatilor nefinanciare (cu o pondere de aproximativ 75% in totalul creditelor acordate).

Leasingul financiar a continuat sa reprezinte principala activitate desfasurata de IFN, avand o pondere de 80% in totalul creditelor acordate dar se constata o reducere a partii detinute de acesta, in principal ca efect al expansiunii creditelor pentru investitii imobiliare.

Dupa cresterile anuale sustinute, de peste 50%, din perioada 2005-2007, piata de leasing financiar a inregistrat o contractie cu aproximativ 2,6% a finantarilor noi in anul 2008, pe fondul restrangerii accentuate a activitatii din sectorul leasingului imobiliar si a celui auto, in ultima parte a anului.

Totusi, faptul ca societatile subsidiare bancilor au detinut o cota de piata de 63%, indica mentinerea unui interes ridicat al institutiilor de credit in acest sector, se arata in studiul BNR.

Avand in vedere ca soldul creditelor denominate in devize constituie 85% din total, deprecierea monedei nationale are un efect indirect semnificativ asupra calitatii portofoliului, prin intermediului riscului de credit. Totodata, se observa o asimetrie a distributiei creditarii pe valute in functie de categoria contractului si tipologia clientului.

Creditarea in valuta este o caracteristica a activitatii de leasing (orientata spre societatile nefinanciare) si de sprijinire a investitiilor imobiliare, in timp ce creditele de consum acordate populatiei sunt denominate preponderent in lei.

Riscul de refinantare depinde de posibilitatea IFN de a obtine fonduri din cadrul sistemului bancar, respectiv de la actionari, intrucat, spre deosebire de institutiile de credit, IFN nu pot atrage depozite sau alte fonduri rambursabile de la public. Imprumuturile primite de la institutiile financiare.




Citeste si