25 Septembrie 2009

Romania si Bulgaria, singurele tari din UE care nu au reglementat insolventa persoanelor fizice



Romania si Bulgaria sunt singurele state ce fac parte din Uniunea Europeana care nu au reglementat, printr-o lege generala sau speciala, insolventa persoanelor fizice, sustine Gheorghe Piperea, managing partener la biroul de avocatura specializat in faliment si insolventa Piperea&Asociatii.
"O reglementare a insolventei persoanelor fizice este imperios necesara. Desi bancherii nu sunt de acord, persoanele fizice aflate intr-o stare de supraindatotare nu au niciun fel de protectie si cred ca acest lucru va fi bun si pentru banca", a declarat Gheorghe Piperea in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar.

Pipera sustine ca persoanele fizice care s-au supraindatorat prin accesarea de credite relaxate in anii trecuti, nu beneficiaza de protectie in cazul in care intra in imposibilitate de plata. In plus, nici bancile nu sunt avantaje de aceasta situatie, din cauza ca ele sunt nevoite sa constituie provizioane pentru creditele neperformante.

"Un credit neperformant presupune pentru banca constituirea unui provizion de 100% pentru respectiva suma imprumutata, astfel ca o lege a falimentului pentru particulari ar elibera bancile de constituirea unui provizion si, deci, folosirea banilor", a explicat Piperea, adaugand ca executarile silite realizate de catre executorii bancari nu mai sunt atat de usor de facut, avand in vedere ca garantiile imobiliare au fost supraevaluate in 2007 iar in momentul de fata acestea se vand foarte greu.

In plus, avocatul Piperea sustine ca Romania este obligata, potrivit directivelor europene aplicabile direct in legislatia romaneasca, sa reglementeze falimentul personal.



Citeste si