9 Noiembrie 2009

Isarescu cere bancilor sa reduca dobanzile la credite



Dobanzile la creditele in lei ar trebui sa se situeze cu pana la trei puncte procentuale peste dobanda cheie in perioada actuala de recesiune, lipsa de incredere creata de incertitudinea politica fiind factorul principal pentru dobanzile ridicate, a declarat guvernatorul BNR.
"Este o anumita rigiditate. Dobanzile la credite sunt mult mai ridicate decat dobanda de politica monetara, si benefic pentru actuala perioada de recesiune ar fi ca rata la activ sa fie cu ceva procente, 1-3 puncte procentuale, peste dobanda cheie de 8%. E vorba de concurenta", a afirmat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

In ceea ce priveste dobanzile bancilor pe partea de pasive, respectiv depozitele atrase, el a mentionat ca acestea ar trebui sa se situeze "usor sub dobanda noastra (de politica monetara, n.r.)", precizand ca aceasta ar fi situatia normala.

"E doar o constatare. Factorul principal este lipsa de incredere creata de incertitudinea politica, dar cred intr-o revenire. Dobanzile mai mici sunt bune in momentul actual, dar e bine sa ne gandim la un context mai larg", a mai precizat Isarescu.

Doar incertitudinea politica ar putea influenta cursul


Asteptarile privind deprecierea cursului maresc anticipatiile inflationiste, dar BNR crede ca doar incertitudinea din prezent ar putea duce la influentarea cursului, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu.

"Se inflameaza anticipatiile privind deprecierea cursului si maresc anticipatiile inflationiste. (...) Nu vedem motive pentru care pietele sa duca la miscarea cursului, cu exceptia acestei incertitudini", a spus Isarescu.

El a adaugat ca pe termen scurt, banca centrala nu vede riscuri privind presiunile inflationiste de la componentele principale, insa "balanta este usor dezechilibrata pe termen scurt in ce priveste climatul politic instabil, intr-o perioada de alegeri".

Potrivit guvernatorului BNR, in prezent, Romania este guvernata doar politic, si nu si financiar, acestea fiind unul dintre motivele pentru care banca centrala nu a coborat dobanda de politica monetara de la 8% in aceasta saptamana.

"Mesajul pe care il transmitem este unul de incordare. Am ramas foarte incordati. Sunt foarte multe elemente care actioneaza, foarte multi factori, si este posibil sa nici nu le vedem in mod clar", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul a mai spus ca este foarte probabil ca diferenta intre dobanzile interbancare si cea de politica monetara sa se mentina ridicata.

"In consiliul de administratie al BNR am ramas aproape singurul optimist"


Isarescu a mai declarat ca ramane optimist in privinta redresarii economiei, in conditiile in care productia industriala are o tendinta "usor pozitiva", care se va reflecta si in evolutia produsului intern brut (PIB) cu o intarziere de doua-trei luni.

"In consiliul de administratie al BNR am ramas aproape singurul optimist. Daca ne uitam la cifrele pe productia industriala, (acestea) sunt pe un trend usor pozitiv, iar datele din septembrie vor arata acest lucru. Cred ca tendinta se va reflecta si in evolutia PIB, dar cu o intarziere de doua-trei luni", a mai spus Isarescu, potrivit NewsIn.

Guvernatorul BNR a precizat ca spera ca, dupa alegerile prezidentiale, avalansa de proiecte si programe pentru iesirea din criza sa treaca.
"Sper ca se vor termina aceste discutii. Nu am mai auzit dezbateri in care planul financiar sa fie atat de departe de realitate", a subliniat Isarescu.

El a avertizat ca Romania nu are in prezent vreo alternativa la programul de finantare extern cu FMI si CE.



Citeste si