11 Noiembrie 2009

Profitul bancilor a ajuns la 160 mil. euro



Profitul sistemului bancar autohton a ajuns la 680 milioane lei (160 milioane euro) la finalul trimestrului al treilea din acest an, dupa ce la 30 iunie 2009 se situa la 90,1 milioane lei, iar dupa primele trei luni din 2009 se inregistra o pierdere de 209,4 milioane lei, potrivit datelor prezentate de prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu.
"Imbucurator este ca profitabilitatea bancilor este pozitiva la 30 septembrie 2009, a fost si negativa in martie, dar si-a revenit, insa este o scadere semnificativa fata de anul trecut, profitul fiind de cinci ori mai mic fata de aceeasi perioada din 2008", a explicat Florin Georgescu (foto).

Dupa primele 9 luni din 2008, sistemul bancar din Romania inregistra un profit net de 3,632 miliarde lei, de 5,34 ori mai mare fata de castigul din acest an al institutiilor de credit. La finalul anului 2008, castigul bancilor din Romania urcase pana la 4,4 miliarde lei.

Ponderea creditelor clasificate drept pierdere in totalul portofoliului de credite din sistemul bancar autohton a urcat la 8,5% in septembrie 2009, fiind cu 4,9 puncte procentuale mai ridicata fata de acum un an, cand imprumuturile intrate in categoria pierdere reprezentau doar 3,6%. De asemenea, la finalul trimestrului an treilea din acest an, 2,8% din credite erau clasificate ca si indoielnice, 7,4% erau substandard, 20,7% se aflau in observatie si 60,6% din imprumuturi erau standard.

"Calitatea portofoliilor de credite ale bancilor s-a mai inrautatit comparativ cu anul trecut. De 4 ori au crescut creditele restante si indoielnice in total capitaluri proprii in ultimul an, dar atat timp cat indicele de solvabilitate al sistemului bancar se prezinta bine si este in crestere, inseamna ca aceasta deteriorare a portofoliului a fost compensata cu noi injectii de capital, concomitent cu incetinirea cresterii creditarii si reorientarea catre restructurarea portofoliilor de credite", a declarat prim-viceguvernatorul BNR, in cadrul unei conferinte organizate de Finmedia.

Ponderea creditelor restante si indoielnice in total capitaluri proprii a ajuns la 10,5% in septembrie 2009, fiind de peste 4 ori mai mare fata de acum un an, iar ponderea acelorasi imprumuturi in total active gestionate de sistemul bancar a ajuns la 0,92%, de asemenea de peste 4 ori mai ridicata fata de septembrie 2008.



Citeste si