11 Decembrie 2009

Alpha Bank: Avansul creditului va fi de 6% in 2010



Avansul anual al creditului privat din Romania va ajunge la 6% la finalul anului 2010, dupa ce la sfarsitul anului curent se va inregistra o contractie a acestuia de 2%, potrivit estimarilor realizate de Alpha Bank.
Creditul neguvernamental din Romania va inregistra o rata de crestere anuala de 6% la finalul lui 2010, precizeaza economistul sef al grupului Alpha Bank, Michael Massourakis, in cadrul unei prezentari de la seminarul EU-COFILE organizat de BNR, ARB si Alpha Bank. Revenirea o sa vina dupa ce, in acest an, creditul privat se va restrange cu 2%.

Desi estimarea Alpha Bank pentru acest an este negativa, creditul privat a inceput in octombrie sa isi reia avansul anual.

Creditul acordat de bancile comerciale populatiei si companiilor a crescut cu 1,2% in luna octombrie din acest an, comparativ cu septembrie, pana la 201,21 miliarde lei, avansul anual al creditului neguvernamental urcand pana la 4,2% (de la 2,4%, cat era in septembrie), dupa ce de la inceputul anului incetinise puternic. Insa, in termeni real, avansul lunar a fost de doar 0,7%.

Analistii din Romania sustin ca este prea devreme pentru a afirma cu certitudine ca activitatea de creditare isi revine in mod clar, desi datele publicate de Banca Nationala arata o usoara crestere.



Citeste si