8 Ianuarie 2010

Finantele se imprumuta mai ieftin de la banci dupa ce Isarescu a taiat dobanda



Randamentul maxim acceptat de Ministerul Finantelor la prima licitatie de titluri de stat din acest an a scazut la 9,5%, de la 10% cat era la finalul lui 2009, dupa ce Banca Nationala a redus in urma cu 2 zile dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5% pe an.
Finantele au obtinut 565 milioane lei (aproximativ 135 milioane euro) astazi prin vanzarea de titluri de stat de tip benchmark cu maturitatea la 5 ani la un randament anual de 9,5%. Valoarea anuntata initial pentru licitatie era de 500 milioane lei, dar Finantele au atras cu 13% mai mult.

La finalul anului trecut randamentul acestui tip de titluri era de 10%, dar el a scazut dupa ce Banca Nationala a redus dobanda de politica monetara de la 8% la 7,5% pe an.

Desi sustin ca expunerea pe titluri de stat pe care o au se apropie de limitele maxime, bancile s-au inghesuit la licitatia organizata de Ministerul Finantelor si au depus oferte in valoare totala de 1,79 miliarde lei (circa 430 milioane euro).

Ministerul Finantelor Publice si-a planificat sa obtina 4 miliarde de lei in luna ianuarie prin intermediul a 5 licitatii de titluri de stat, in vederea refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetar, potrivit calendarului de licitatii de titluri de stat.



Citeste si