29 Martie 2010

Ce decizie va lua banca centrala? Ramaneti pe Wall-Street pentru a afla anuntul BNR

Banca Nationala a Romania va reduce dobanda cheie in sedinta de politica monetara de astazi, sustin economistii si subliniaza chiar si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a declarat recent ca are toate motivele pentru a scadea dobanda. Cel mai probabil, dobanda va scadea cu 0,5 puncte procentuale, la 6,5%, insa este posibila si o reducere de doar 0,25 puncte procentuale, la 6,75%.

Reluarea procesului dezinflationist incurajeaza banca centrala sa reduca dobanda

Cei mai multi economisti mizeaza pe o reducere a dobanzii de politica monetara de 0,5 puncte procentuale, de la 7% la 6,5%. Ei sustin ca reluarea trendului dezinflationist va incuraja Banca Nationala sa scada dobanda cheie in sedinta de astazi.

"Credem ca BNR va cobori dobanda la 6,5%, adica va opera o reducere de 0,5 puncte procentuale a dobanzii cheie. Pana la finalul anului estimam ca o sa mai existe o reducere de 0,25 puncte procentuale in luna mai, dar lucrurile sunt ceva mai neclare privind decizia pe care o va lua BNR atunci si depind de cum va evolua inflatia si cursul pana atunci, dar aceasta ar fi ultima taiere pe care o anticipam", a declarat Nicolae Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania.

Banca Nationala a Romaniei a inceput sa reduca dobanda cheie din februarie 2009, cand nivelul acesteia a coborat de la 10,25%, la 10%, in timp ce economia romaneasca intra in criza. De atunci, banca centrala a redus dobanda de 7 ori, pana la 7% pe an, iar toate semnalele indica faptul ca dobanda va scadea si astazi.


BNR ar putea alege sa fie prudenta

Mai rezervati, unii economisti mizeaza pe o reducere a dobanzii de doar 0,25 puncte procentuale, explicand ca banca centrala va alege sa fie prudenta.

"Noi mizam pe o reducere de 0,25 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara in urmatoarea sedinta. Cred ca in acest an o sa mai fie 3 pasi de reducere a dobanzii cu cate 0,25 puncte, unul in sedinta de la sfarsitul lunii martie, o alta reducere la viitoarea sedinta si ultima abia la finalul anului, dupa ce si procesul dezinflationist va merge mai bine. Ne asteptam ca in trimestrul al treilea din acest an sa vedem unele presiuni inflationiste, mai ales din partea preturilor administrate", a explicat Ionut Dumitru (foto), economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

El considera ca strategia BNR va fi de a mentine dobanzi mai mici pe piata monetara pentru a tempera presiunile de apreciere a leului, dar si pentru a contribui la revigorarea creditarii.

"Banca Nationala ar putea sa reduca dobanda chiar cu jumatate de punct, dar exista posibilitatea sa considere ca o scadere de 0,5 puncte procentuale este prea mare, in conditiile in care a mai redus dobanda si la ultimele sedinte de politica monetara", subliniaza Dragos Cabat, presedintele CFA Romania.

Si Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane, mizeaza tot pe o reducere de 0,25 p.p. "Cred ca BNR va reduce dobanda de politica monetara cu 0,25 – 0,5 puncte procentuale, cel mai probabil 0,25, insa nu cred ca va efectua o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii la passive, nici la lei si nici la valuta", a explicat Lucian Anghel.

BNR a redus dobanda cu 0,5 puncte procentuale la sedinta din ianuarie si cu inca jumatate de punct la cea din februarie.

Ratele RMO vor ramane neschimbate

Economistii sunt, insa, siguri ca banca centrala nu va reduce nivelul ratei Rezervelor Minime Obligatorii (RMO) aplicate pasivelor bancilor in lei sau valuta, explicatia fiind ca, in prezent, este suficienta lichiditate in piata.

"Nivelul ratei rezervelor minime obligatorii nu cred va scadea, cel putin nu in acest moment pentru ca este lichiditate suficienta in piata. Rata RMO la pasivele in valuta s-ar putea sa mai scada pana la sfarsitul anului, dar nu in sedinta care tocmai urmeaza", sustine Nicolae Chidesciuc.

Nivelul ratelor RMO este, in acest moment, de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta. Si Ionut Dumitru sustine ca BNR nu va scadea ratele RMO pentru ca nu este nevoie de un surplus de lichiditate in piata.

"In ceea ce priveste ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale bancilor, probabilitatea de a vedea o reducere este destul de mica deoarece in piata exista suficienta lichiditate. Nici pe partea de valuta nu cred ca vom vedea o reducere a RMO, in conditiile in care banca centrala vrea sa incurajeze creditarea in lei" a mai explicat Florentina Manea, junior analyst in cadrul RBS Romania.

Rezervele minime obligatorii sunt disponibilitati banesti ale institutiilor de credit, in lei si in valuta, pastrate in conturi deschise la Banca Nationala a Romaniei.

Pe de alta parte, Dragos Cabat (foto), presedintele CFA, sustine ca "BNR ar putea sa reduca nivelul RMO la lei cu 1 punct procentual (la 14%) ca sa ofere o lichiditate si mai mare in piata si sa forteze bancile comerciale sa reduca dobanzile la creditele in lei".

Dobanzile la depozite si credite trebuie sa se plaseze, in mod teoretic, in jurul dobanzii cheie stabilite de banca centrala, mai exact cele la depozite sa fie mai mici, iar cele la credite mai mari.

Ramaneti pe Wall-Street pentru a afla ce a decis Consilul de Administratie al BNR in sedinta de politica monetara de astazi.


Citeste si