1 Aprilie 2010

BNR: Companiile mari ar putea impiedica relansarea creditarii



Firmele de importanta sistemica pentru economia Romaniei au generat probleme in perioada crizei, prin arieratele create, si ar putea sa nu contribuie la relansarea creditarii, deoarece se finanteaza putin de la bancile autohtone, a spus un oficial al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Companiile de importanta sistemica (CIS) si-au translatat in masura relativa mai redusa problemele de lichiditate catre parteneri (...) In schimb, acestea au generat arierate economiei", a spus Florian Neagu, sef serviciu in directia de stabilitate financiara a bancii centrale.

Importanta CIS la revenirea creditarii pe plan intern este relativ scazuta, in conditiile in care acestea pot avea acces mai usor la finantare externa.

"Companiile de importanta sistemica se finanteaza relativ modest de la bancile autohtone, in comparatie cu restul economiei. Este vorba de 3-4%, indiferent de domeniile in care provin, astfel incat revenirea cererii de credite ar putea sa nu provina de la CIS", a mai spus Neagu, citat de NewsIn.

Anul trecut CIS ca nu au generat incidente de plata in perioada crizei, nu au avut restante la banci si au contribuit mai putin la cresterea somajului, prin reducerea unui numar scazut de angajati.

Potrivit acestuia, sunt aproximativ 100 de asemenea companii, "numar relativ mic fata de totalitatea firmelor din Romania", care genereaza 16-17% din activele totale si cifra de afaceri, 30% din totalul capitalurilor proprii, aproximativ 40% din toate exporturile Romaniei si circa 30% din importurile totale.

Acestea s-au comportat bine pe pietele externe si au contribuit la ajustarea deficitului comercial, a mai spus Neagu.

In schimb, prin arieratele produse ar putea crea probleme pe termen mediu si lung, in conditiile in care partenerii de afaceri vor avea probleme de lichiditate.

Neagu a mai subliniat ca aceste companii de importanta sistemica este posibil sa-si fi folosit pozitia pentru a beneficia de conditii mai laxe la plata.



Citeste si