7 Iunie 2010

Live de la Conferinta Wall-Street: Piata de M&A la 5 luni – incetinire a cresterii fata de T1



Pe baza datelor analizate de casa de investitii Capital Partners, s-a constatat ca situatia pietei romanesti de M&A la 31 mai 2010 prezinta o incetinire a cresterii fata de primul trimestru din 2010, ajungand la un total al tranzactiilor de 211 milioane euro.
Desi volumul tranzactiilor de 211 milioane euro este in crestere totusi cu 66% fata de primele 5 luni din 2009, cand volumul a fost de 127 milioane de euro, se constata o incetinire a cresterii fata de T1, deci o dinamica de 75%, a explicat Doru Lionachescu, Partener principal, Capital Partners, in cadrul conferintei M&A Outlook 2010, proiect sustinut de Enterprise Investors, Ernst&Young si Ensight Management Consulting.

“De asemenea, in ultimele 3-4 saptamani am constatat o reducere abrupta a activitatii pe piata de M&A, pe baza efectului de contagiune a turbulentelor din Grecia dar si a constatarilor misiunii FMI in Romania si a planului de masuri agreat”, a declarat Lionachescu.
In primele cinci luni ale anului s-au inregistrat 33 de tranzactii, cifra in crestere cu 73% fata de primele 5 luni din 2009, cand au fost 19 tranzactii.

Se constata de asemenea o reducere a valorii medii pe tranzactie de la circa 6,7 milioane la 6,4 milioane euro/deal, ceea ce duce la concluzia ca piata romaneasca de fuziuni si achizitii este foarte mica.

In ceea ce priveste distributia pe industrii, cele mai multe tranzactii (6) au fost facute in segmentul serviciilor diversificate si productiei specializate, urmat de retail si servicii financiare cu cite 4 tranzactii, conform studiului Capital Partners.

Lionachescu nu crede ca este momentul sa incepi o afacere in Romania, raspunzand la o intrebare tot mai frecventa din ultima perioada.

Conform unui studiu din Marea Britanie despre dinamica actului antreprenorial, citat de Doru Lionachescu, doar 10-20% din muncitorii europeni lucretaza pentru ei, in timp ce este 60% si-ar dori sa aiba un business propriu.

Conform studiului, decizia de a incepe un business pe cont propriu depinde de 3 factori, cel mai important fiind accesul la capital. De asemenea, un alt factor foarte important este corelatia foarte puternica intre pornirea antreprenorliala si experienta familiala – copii din familiile in care cel putin un parinte lucreaza pe cont prorpiu sunt de cel putin 3 orei mai inclinati sa isideschida un business.

De asemenea, inclinatia antreprenoriala este influentata de un climat de impozitare redus si de predictibilitate legislativa, dar intr-o masura mai mica.

“Romania astazi nu ofera niciuna din aceste conditii pentru demararea afacerilor noi”, a constatat Lionachescu.







Citeste si