15 Iunie 2010

XTB: Leul, a doua depreciere fata de dolar, dupa forint



De la inceputul anului, forintul a inregistrat cea mai mare depreciere fata de dolarul american, pe pozitia a doua la scaderi plasandu-se leul, potrivit unei analize realizate de X-Trade Brokers Romania.
“De la inceputul anului si pana la sfarsitul saptamanii trecute, forintul a inregistrat cea mai mare depreciere fata de dolarul american, respectiv de 23,36%, urmat de leu, cu o scadere de 18,16% fata de USD si de zlotul polonez, cu 18,02%. Monedele statelor UE non-membre ale zonei euro sunt cu mult mai «labile» decat euro in fata monedei americane, aratand inca o data ca ingrijorarea globala privind aceste state o depaseste pe cea privind zona euro”, a declarat Victor Safta (foto), directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

La inceputul anului, cotatia pentru forint era de 188,38 forinti pentru 1 USD, iar la sfarsitul saptamanii trecute aceasta ajunsese la 232,40 forinti pentru 1 dolar, marcand deprecierea cu peste 23% a monedei maghiare.

Leul a scazut cu peste 18%, respectiv de la 2,9507 lei pentru 1 dolar la inceputul anului la 3,4868 lei pentru 1 USD, dupa ce a trecut printr-un punct de depreciere istorica fata de moneda americana, de 3,5501.

“In ceea ce priveste influentele devalorizarii leului in raport cu moneda americana, abia acum se poate vorbi de un start justificat al scumpirii carburantilor: in ultimele patru saptamani, leul a scazut fata de USD cu 7,51%, in timp ce petrolul s-a ieftinit cu doar 5,27%; evident, daca trendurile se mentin, vom asista la scumpirea accentuata a carburantilor. In acelasi timp, desi suntem o tara membra UE, este foarte posibil ca investitiile in instrumente financiare bazate pe USD sa creasca, stimulate fiind de increderea in moneda americana”, considera Safta.

Zlotul polonez a scazut la randul sau fata de dolarul american cu 18%, iar coroana ceha cu 15,52%.

In 2010, euro s-a depreciat fata de dolarul american cu 15,1%, de la 1,4300 UDS pentru 1 euro la inceputul anului, la 1,2140 USD vinerea trecuta.

“Pietele financiare stiu ca UE va interveni - mai greu sau mai usor - pentru a sustine euro in cazul in care dezechilibrele deficitelor bugetare se vor accentua. Stabilitatea monedei europene este in pericol, insa, desi unii analisti spun ca desfiintarea euro nu trebuie exclusa, cred ca, in conditiile care se intrevad in prezent, acesta ar fi un proces cu mult mai complicat si care ar consuma cu mult mai multe resurse decat sustinerea monedei”, afirma Victor Safta.

Rubla si lira turceasca raman mai stabile fata de dolarul american, comparativ cu monedele din UE, avand acelasi evolutie si fata de euro. Rubla s-a depreciat fata de dolar cu 4,5% de la inceputul anului, in timp ce lira turceasca a marcat o scadere de 5,47%.

Totusi, analistii XTB indica faptul ca inca sunt monede care, de la inceputul anului, s-au apreciat fata de dolarul american. De exemplu, cea mai buna performanta este cea a peso-ului mexican, cu o crestere de 3% fata de USD, urmat de dolarul canadian care a urcat cu 1,72% fata de USD.

De asemenea, yenul japonez s-a apreciat cu 1,39% fata de dolarul american.



Citeste si