24 Iunie 2010

Economia gri, o mare problema in calea cresterii pietei cardurilor



Cresterea ratei de indatorare a romanilor, nivelul imens al economiei subterane si reticenta bancilor in stimularea platilor electronice se numara printre problemele pietei cardurilor, a declarat Ilgaz Kaya, director al departamentului de Sisteme de Plata, Garanti Bank Romania.
"Cea mai mare problema a Romaniei in calea cresterii tranzactiilor cu carduri este economia gri", a afirmat Kaya. "Romanii nu vor sa-si inregistreze veniturile, iar cu sistemul de carduri acestea sunt, intr-o anumita masura, mai vizibile", a mai spus Kaya, citeaza NewsIn.

Totodata, romanii sunt "foarte mult indatorati pe segmentul creditelor ipotecare, ceea ce reduce foarte mult din disponibilul de creditare prin intermediul cardurilor", spune Kaya.

"In conditiile actuale, in care avem niveluri mari ale ratei de neplata a creditelor, rata de profit din dobanzi pe card este foarte mica, iar vanzarile de carduri sunt descurajate", a mai spus el.

Printre problemele in calea cresterii pietei cardurilor se numara si neclaritatea si instabilitatea reglementarilor, sustine Kaya.
In plus, bancile "au inceput abia acum sa fie interesate de platile cu cardul, veniturile aduse de carduri pana acum fiind mici," intrucat si ponderea lor in activul net al bancilor este nesemnificativa.

O alta problema este birocratia in relatia cu clientul, situata la un nivel destul de mare - "clientului i se cere documentatia scrisa pe hartie la emiterea cardului, cand s-ar putea realiza totul online", a mai spus el.

In schimb, piata cardurilor din Romania are un potential imens, rata de penetrare a produselor bancare fiind inca foarte scazuta in comparatie cu statele din jur, a mai adaugat directorul Garanti. Din pacate, Romania ramane "o tara bazata pe numerar".

"In Romania exista aproximativ 14 milioane de carduri, din care doar un milion sunt carduri reale de credit, restul fiind instrumente de plata a salariilor si de debit. Exista doar 90.000 de terminale POS (puncte de vanzare cu cardul la comerciant - n.r.), si din pacate, majoritatea cardurilor sunt folosite doar la retragerea de numerar de la bancomate", a conchis Kaya.



Citeste si