7 Iulie 2010

Romanii nu vor plati impozit pentru castigurile inregistrate din dobanzi pana la 30 iunie



Dobanzile inregistrate in contul curent sau in contul de depozit al titularului pana la data de 30 iunie 2010 inclusiv sunt venituri neimpozabile, insa depozitele cu scadenta dupa 1 iulie sunt taxate, au declarat, pentru NewsIn, surse din piata.

Bancherii au transmis o solicitare Ministerului Finantelor prin care solicita ca impozitarea dobanzilor sa se realizeze prin sistemul pro-rata. Astfel, pentru exemplul de mai sus, ar urma sa fie impozitata doar dobanda obtinuta in perioada 1 iulie - 31 iulie 2010.

Reprezentantii BRD-Groupe Societe Generale si cei ai Raiffeisen Bank Romania au confirmat transmiterea acestei solicitari catre ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, prin intermediul Asociatiei Romane a Bancilor, iar in acest moment asteapta un raspuns din partea autoritatilor.

"In acest moment am suspendat retinerea impozitelor pe dobanzi pana la publicarea normelor de implementare a acestui impozit. S-a facut un demers oficial prin intermediul ARB pentru a se realiza o impozitare de tip pro-rata si nu retroactiva", a declarat Corina Vasile, directorul de Relatii Publice din cadrul Raiffeisen Bank Romania.

Spre exemplu, pentru un depozit in valoare de 10.000 de lei pe termen de 12 luni si cu scadenta pe 15 iulie 2010, in conditiile unei dobanzi de 6,25%, impozitul platit ar fi de 4,16 lei pe sistemul pro-rata sau de 100 lei in cazul in care Finantele aleg impozitarea retroactiva.

Ghetea: Normele de aplicare a impozitului pe dobanzi ar putea aparea saptamana asta

Ministerul Finantelor Publice ar putea trimite bancilor saptamana aceasta normele de aplicare a impozitului pe veniturile din dobanzi, sustine Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Totusi, nu este exclusa nici o intarziere in primirea acestor norme in conditiile in care termenul legal este de 30 de zile.

Pana la primirea normelor de aplicare, bancile vor decide, conform politicilor interne, cum sa impoziteze veniturile din dobanzi.

"Situatia depinde foarte mult de ce tip de dobanda este vorba si momentul in care aceasta se plateste si se inregistreaza", a explicat Ghetea.

Veniturile din dobanzi sunt impozitate, incepand cu 1 iulie 2010, cu 16%, dar seful ARB spera ca pe viitor sa se revina la neimpozitare.



Citeste si