8 Iulie 2010

Finantele nu mai vor impozitarea dobanzilor calculate inainte de 1 iulie



Ministerul Finantelor va impozita doar veniturile din dobanzi ce au fost calculate dupa data de 1 iulie 2010 cu o cota de 16%. Astfel, depozitele deschise inainte de 1 iulie 2010, dar cu o data scadenta ulteroara vor fi impozitate in sistem pro-rata, si nu integral cum dorea initial Ministerul Finantelor.

"Baza de calcul asupra careia se aplica cota de impozit de 16% este constituita din veniturile calculate incepand cu data de 1 iulie 2010 pana la data scadentei depozitului si inregistrate in contul curent sau contul de depozit al titlularului", se arata intr-o scrisoare de clarificare semnata de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Decizia vine dupa ce reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au avut o intalnire cu conducerea Asociatiei Romane a Bancilor.

Veniturile sub forma de dobanzi realizate pana la data de 30 iunie 2010 inclusiv sunt venituri neimpozabile, iar cele realizate incepand cu 1 iulie 2010 se impoziteaza cu 16%.

In prima faza, Ministerul Finantelor a cerut bancilor sa retina impozit si pentru dobanzile incasate de clienti in cont dupa data de 1 iulie, desi acestea erau aferente si perioadei anterioare introducerii impozitului.

Dobanzile la depozitele in lei trebuie sa creasca la cel putin 10%



Citeste si