22 Iulie 2010

Lazea: Indivizii trebuie sa isi asumea responsabilitatea, sa nu astepte salvarea din exterior



Fiecare individ trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce se intampla si sa renunte sa mai astepte sa fie salvat de guvern sau de alte institutii financiare externe, sustine Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei.

Economistul sef al BNR a avertizat ca Romania trebuie sa stea departe de masurile populiste deoarece acestea sunt periculoase, asumarea responsabilitatii individuale fiind singura solutie pe care romanii o au pentru iesirea din criza.

Lazea sustine ca sistemul asigurarilor sociale a fost abuzat in Romania, dar statul trebuie sa nu ajunga intr-o situatie de supraindatorare externa. “Sistemul de ajutor social a fost abuzat, de exemplu, prin cresterea beneficiarilor de pensii de invaliditate”, a spus Lazea adaugand ca “oamenii incearca sa faca pe altcineva sa plateasca pentru consumul lor in exces fata de posibilitati”.

Economistul BNR a mai atras atentia si asupra faptului ca de multe ori se uita ca imprumuturile externe trebuie rambursare, iar populismul este extrem de periculos. “Populismul, desi a aparut cu cateva decenii in urma in America de Sud, acum pare ca s-a mutat cu arme si bagaje in Europa”, a spus Lazea.



Citeste si