6 Decembrie 2005

Datoriile comerciale vor fi vindute pe bursa

Potrivit unui proiect de lege, pina la 20% dintre datoriile comerciale ale firmelor mai vechi de un an se vor tranzactiona, din februarie 2006, pe piata de capital. Vor urma creantele bugetare.

Ministerul Finantelor a finalizat un proiect de lege care va permite tranzactionarea creantelor firmelor private pe bursa de marfuri, a anuntat ieri Catalin Doica, secretar de stat in minister, la un semniar pe teme de fiscalitate organizat de Rentrop&Straton.

Potrivit proiectului, nepublicat inca, firmele private vor putea sa-si scoata pe bursa pina la 20% din toate datoriile comerciale mai vechi de 365 de zile.

Ele vor putea fi cumparate de orice firma in afara de societatea datornica, asociatii ei sau firme interpuse. O neregula de asemenea natura va fi penalizata cu amenda.

„Proiectul este gata, dar mai trebuie sa-l supunem dezbaterii publice. Il vom si publica, dar numai dupa ce terminam lucrul la Codul fiscal. Cel mai probabil, legea se va aplica incepind cu 1 februarie 2006. Urmarim prin aceasta masura sa combatem blocajul financiar din economie“, a declarat Doica.

Pe scurt, orice firma care va avea o creanta, o va putea scoate la vinzare pe bursa de marfuri. Creanta poate parea atragatoare pentru alte firme, care o vor cumpara cu un pret, iar apoi se vor ocupa de recuperarea ei. Se deschide astfel si o noua perspectiva de afaceri – preluarea unei societati prin cumpararea datoriilor. „Daca ma intereseaza o firma, ii urmaresc fiecare scoatere pe bursa a unei creante. Asa ca dupa o serie de asemenea achizitii pot ajunge sa detin controlul ei“, a explicat Cristian Pirvan, secretarul executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Firma datornica nu va avea nici un drept in tranzactia creantei. Ea va fi doar notificata ca tranzactia a avut loc. In prima faza vor fi tranzactionate numai creantele comerciale, urmind ca pe termen mediu sa poata fi vindute si creantele de stat.



Citeste si